Als tandarts omgaan met de angst van patiënten

Uit verhalen op het forum van Tandarts.nl blijkt dat mensen op basis van heel specifieke voorkeuren op zoek gaan naar de tandarts of mondhygiënist van hun keuze. Juist daarom is het zo belangrijk dat iedere behandelaar zijn of haar kwaliteiten specificeert en kenbaar maakt.

Op het internet kunnen mensen hun behoefte aan zoekresultaten op alle mogelijke manieren vervullen, maar Tandarts.nl probeert steeds te achterhalen wat mensen nu echt belangrijk vinden. Die informatie bundelen we en vatten we samen.

Uit een groot deel van de forumdiscussies blijkt dat mensen huiverig zijn voor hun bezoek aan de tandarts. Dat had ik in deze mate nooit verwacht. Het is schrijnend om te lezen. Wie eenmaal een goede tandarts heeft gevonden, blijft daar na verhuizing soms wel honderd kilometer voor te willen rijden. Een vertrouwensrelatie blijkt onontbeerlijk.

Bij tandartsen ligt dan ook een belangrijke taak in het begeleiden van kinderen en jong volwassenen. Op het moment dat tanden niet goed worden onderhouden, kan dat leiden tot verdere verwaarlozing van het gebit, ziektes en zelfs een sociaal isolement.

Jeugd

In een enquête op Tandarts.nl stelden we mensen de vraag wanneer hun angst voor de tandarts is ontstaan. In de meeste gevallen is de angst te herleiden naar een gebeurtenis uit het verleden. Bij 85 procent van de geënquêteerden ontstond de angst voor hun twintigste levensjaar.

Algemeen Dagblad

Dat was voor mij een eye opener. En kennelijk niet alleen voor mij, gezien het feit dat het bericht direct door het Algemeen Dagblad werd opgepikt. Ook in het algemeen kijken de meeste bezoekers van het forum naar onderwerpen die gaan over angst. “Ken je een goede tandarts die gespecialiseerd is in angstbehandeling?”, wordt mij regelmatig gevraagd. Daar geeft Tandarts.nl eenvoudig een antwoord op.

In dit opzicht is het ook belangrijk dat patiënten niet van tandarts naar tandarts hoppen. Die moet echt de gelegenheid krijgen grondig naar het gebit te kijken. Op Tandarts.nl heeft iedere tandartspraktijk de mogelijkheid om aan te geven dat ze zijn gespecialiseerd in angstbehandelingen.

Bijdrage forum

Daarbij zijn we altijd op zoek naar tandartsen die bereid zijn een bijdrage aan het forum te leveren. Bijvoorbeeld door tandheelkundige vragen en vragen over angst te beantwoorden. Lijkt het u wat om daaraan mee te werken? U bent er ongeveer een kwartier mee kwijt, en er worden ontzettend veel vragen mee beantwoord. Klik hier om u te registreren voor het forum en start met vragen beantwoorden.

Lees hier meer over een samenwerking met Tandarts.nl

Auteur: K. Burgers