Mondverzorging en organizen, deel 1

Mondverzorging en organizen, het lijkt een rare combinatie. Organizen gaat over orde, structuur, rust en ruimte; factoren die we niet direct koppelen aan mondverzorging. Toch hebben ze veel met elkaar te maken. Ik ben Sophie Timmermans van homeworktime professional organizing en licht het je graag toe.

Uitstellen is menselijk

Een eerste overeenkomst is een valkuil. Na onze actie is er namelijk geen direct, zichtbaar en groot resultaat. Wanneer we de actie dan ook nog eens niet zo leuk vinden om te doen, schuiven we die gemakkelijk voor ons uit. Je hebt vast wel eens zo’n stemmetje dat zegt ‘Die mail open ik zo wel’, ‘Die foto’s zoek ik straks wel uit’ en ‘Morgen flos ik mijn tanden weer’. Voor je er erg in hebt verstrijkt de tijd en ligt er een aanmaning op de mat, is de hoeveelheid foto’s niet meer te overzien en zit je met ontstoken tandvlees. Het zijn voorbeelden die aangeven dat wanneer we vergeten om onze aandacht aan iets te geven, het op een gegeven moment onze aandacht vraagt. Dan zijn we meestal verder van huis en zien we door de bomen het bos niet meer of is er -in het geval van ons gebit- schade ontstaan. De kosten en stress die dit met zich mee kan brengen willen we graag voorkomen. En het zijn dezelfde tips als bij het organiseren van spullen & tijd die ons daarbij kunnen helpen.

blij stel, organen

Alles op de juiste plek

Je spullen op een vaste plek hebben voorkomt zoeken op een onhandig moment. Dat geldt voor spullen van ieder gezinslid, van schoolboeken tot sportkleding, van autosleutel tot blikopener. Gekoppeld aan de vaste plek, is de juiste plek. De juiste plek is waar je iets gebruikt of waar je het verwacht. Bijvoorbeeld koffie, kopjes, suiker, lepels en het apparaat allemaal bij elkaar. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om een actie te verrichten. Net zoals in de galleys van vliegtuigen. In het geval van mondverzorging is het bijvoorbeeld handig om extra sets tandenborstels & tandpasta in de keuken te hebben. Zo kun je daar je tanden poetsten voor vertrek naar school/werk en schiet het er minder snel bij in.

Anticipeer

Vooruitdenken geeft controle, ‘regeren is vooruitzien’. Gebruik een agenda of planner om je de hiervoor benodigde structuur en overzicht te geven. Ben je bij de mondhygiëniste of tandarts geweest, maak meteen een nieuwe afspraak. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet. Neem je een nieuwe tandenborstel, zet een notitie in je agenda voor de volgende wissel. Verander je van tandarts, zoek dan meteen een nieuwe. Gaten vallen wanneer zo’n overgangsperiode te lang duurt, in agenda en gebit. Door te plannen vergeet je niets en eenmaal opgeschreven kan het uit je hoofd.

Noteer

Bij de tandarts kun je altijd een uitdraai van je dossier vragen. Daar staat vakjargon in dus het is fijn om daarnaast ook zelf kort bij te houden wat er met je gebit is gebeurd. Wanneer zijn er voor het laatst foto’s gemaakt, hoe oud is die vulling, welke verstandskiezen zijn getrokken? Kennis geeft grip en dat geeft rust. In sommige gevallen bespaart het ook kosten. Zo kun je recente foto’s over laten sturen naar je nieuwe tandarts i.p.v. dat ze opnieuw gemaakt worden. Of er staat abusievelijk een verdoving op de factuur. Om dat na te gaan vind je op tandarts.nl een handig overzicht van alle codes en kosten.

open agenda

Automatiseer

Net zoals een vaste plek voor spullen, zorgt een vaste tijd voor handelingen dat je ze niet vergeet. Na het ontbijt je tandenpoetsen en voor het slapen tandenpoetsen & flossen, iedere 1e van de maand een tandplakcheck, iedere 3 maanden een nieuwe tandenborstel etc. Regelmaat zorgt dat handelingen onderdeel worden van je routine. Het sleutelwoord voor een opgeruimd huis, bijgewerkte administratie en gezond gebit is ‘bijhouden’. Wanneer het in je automatisme komt, hoef je er nauwelijks nog over na te denken.

Marge en me-time

Sommige dingen, zoals mondverzorging, komen elke dag terug. Sta je een uurtje eerder op, dan kun je binnen je eigen structuur de dag rustig beginnen. Eerst met een kop thee of koffie je agenda en mail bekijken, dan misschien vast de boodschappen noteren en het ontbijt voor de anderen klaarzetten. Het tandenpoetsen kan een mindfull momentje worden en poetsen met aandacht is altijd beter. Je hebt even tijd voor jezelf en ochtendstress wordt verleden tijd.

opgelucht

opgelucht!

homeworktime

Als professional organizer heb ik dagelijks te maken met de behoefte om grip op onze drukke levens te krijgen, orde in de chaos, anticiperen i.p.v. achter de feiten aanlopen en leven in plaats van geleefd worden. Om dit doel te bereiken heb ik, naast mijn coachingspraktijk, een handige familie-agenda en gezinsplanner ontworpen. Op mijn auteurspagina vind je hierover meer informatie.

Op Instagram verloot ik op het account van Tandarts.nl een agenda en een planner! Volg Tandarts.nl en doe mee! Dan zou ik het ook geweldig vinden als je homeworktime wil volgen. ;-) Dank je wel!

Artikel auteur

Sophie Timmermans

Sophie Timmermans

Eigenaar homeworktime professional organizing - Coach & Uitgever