Straattandarts in Rotterdam

Donderdag 11 augustus, 22.55 uur, HUMAN, NPO 2 en NPO Start

Welke gevolgen heeft gebrekkige tandzorg in het dagelijks leven? Het resulteert niet alleen in een slecht gebit, maar brengt totale achteruitgang van de gezondheid en vaak gevoelens van schaamte met zich mee. Volgens de Rotterdamse straattandarts Didi Landman is het een weeffout in het zorgstelsel. Didi heeft naast haar reguliere praktijk een spreekuur voor daklozen en mensen die geen geld hebben voor een behandeling bij de tandarts. Regisseur Marcel Ouddeken volgt Didi Landman enkele maanden bij haar zorg voor mensen die buiten de boot vallen. 

Anderhalf miljoen Nederlanders gaan nooit naar de tandarts, een aantal dat sterk is gegroeid sinds tandzorg sinds 2006 niet meer in het basispakket zit. Het is voor veel mensen met een laag inkomen te duur. Bijvoorbeeld voor mensen die dakloos zijn, een van de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Didi Landman trekt zich al jaren het lot aan van deze groep. Ze krijgt de zwaarste gevallen in haar stoel. Ze vecht ervoor de tandzorg weer in het basispakket te krijgen. Een groot deel van haar tijd is ze kwijt aan de administratieve rompslomp, om de kosten vergoed te krijgen en aan het traceren van de mensen die ze helpt voor een vervolgbehandeling, soms verdwijnen zij ineens uit het zicht. Toch weerhoudt niets haar van haar strijd, omdat ze vindt dat mondzorg in een rijk land als Nederland hoort bij de basisrechten.

Over een nieuwe reeks 2Doc Kort

Tandzorgen is onderdeel van een nieuwe reeks korte documentaires van HUMAN voor NPO 2 en NPO Start. Met deze films, die zich bevinden op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving. Vanaf mei 2022 verschijnt er iedere maand een nieuwe korte film met een verdiepende blik op urgente onderwerpen. 

2Doc Kort: Tandzorgen, donderdag 11 augustus, 22.55 uur, HUMAN, NPO 2 en NPO Start, terugkijken kan ook!

Met dank aan HUMAN voor het delen!

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform