Ragers en rubberen tandenstokers het meest effectief tegen tandplak en tandvleesontsteking

Het is verstandig je tandenpoetsroutine af te sluiten met ragers of rubberen tandenstokers. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Iedere dag twee keer twee keer tandenpoetsen. Dat is nodig om de grootste hoeveelheid tandplak tussen je tanden te verwijderen en de kans op tandvleesontsteking te verkleinen. Twee minuten poetsen is voldoende. Na die twee minuten wordt je gebit namelijk niet veel schoner meer. Tenzij je ragers of rubberen tandenstokers gebruikt. Zij zijn het meest effectief in het verminderen van tandplak en het voorkomen van tandvleesontsteking.

Dat blijkt uit een nieuw gepubliceerde studie van Universitair ziekenhuis van Pisa. Volgens Filippo Graziani, hoogleraar parodontologie aan de afdeling tandheelkunde en kaakchirurgie, reinigen ragers en rubberen tandenstokers je gebit het best. Beter dan het gebruik van alleen een tandenborstel en zelfs beter dan een tandenborstel in combinatie met flosdraad.

Voordeel ragers en rubberen tandenstokers

Met een handtandenborstel verwijder je in de eerste halve minuut bij het tandenpoetsen 40% van de tandplak, onderzocht het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam in 1993. In de anderhalve minuut daarna nog eens 25%. Na die twee minuten blijven poetsen, heeft wel zin. Maar die extra poetstijd staat niet in verhouding tot de hoeveelheid tandplak die je dan nog verwijdert. Ragers en rubberen tandenstokers helpen je wél snel en eenvoudig extra tandplak aan te pakken.

En minder tandplak betekent minder kans op tandvleesontsteking. De tandplak die achterblijft op je tanden mineraliseert namelijk en verandert in tandsteen. Dit resulteert in ontstoken tandvlees en uiteindelijk in tandvleesontsteking. Tandvleesontsteking kan op zijn beurt weer zorgen voor andere problemen in het lichaam, zoals hart- en vaatziekten of diabetes.

Starten met ragers en tandenstokers

Uit onderzoek van Sunstar blijkt echter dat 47% van de ondervraagden bijna nooit gebruik maakt van rubberen tandenstokers. En dat 42% van de ondervraagden bijna nooit gebruik maakt van ragers. 70,5% van de gebruikers van ragers en rubberen tandenstokers binnen dit onderzoek gebruikt producten van GUM.

Voor veel mensen zijn rubberen tandenstokers en ragers de oplossing voor een nog schoner gebit. Rubberen tandenstokers en ragers, zoals die van GUM, zijn verkrijgbaar in alle supermarkten en drogisten. Wil je meer weten over het gebruik van ragers of rubberen tandenstokers? Vraag je tandarts voor advies.

Dit artikel is mede tot stand gekomen door Sunstar Benelux.