Wanneer moet mijn verstandskies verwijderd worden?

Een verstandskies trekken. Dagelijks ondergaan veel mensen deze ingreep. Maar waarom trekken we deze kies? En moet de jouwe ook verwijderd worden?

Laten we direct een fabel uit de wereld helpen: het trekken van je verstandskies is niet bij iedereen nodig. Sommigen hebben hem niet eens, bij anderen komt hij niet (helemaal) door en weer anderen worden oud mét de kies. Maar wat bepaalt of jouw verstandskies getrokken moet worden?

De reden om je verstandskies te trekken is simpel. Als hij problemen veroorzaakt - of in de toekomst kan veroorzaken - is het verstandig hem te laten verwijderen. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Een zere verstandskies;
  • Tandvleesontsteking bij verstandskies;
  • Tandbederf;
  • Beschadigingen aan omliggende kiezen.

Oorzaken problemen verstandskies


De meeste problemen met een verstandskies ontstaan omdat de kies moeilijk schoon te houden is. Zeker als hij niet helemaal recht groeit, is het lastig de kies goed te reinigen. Op die manier ontstaat een zere verstandskies, tandvleesontsteking of tandbederf. Scheefgroei kan ook tot schade aan omliggende kiezen leiden. De verstandskies neemt bijvoorbeeld ruimte in die er niet is, waardoor andere kiezen in de knel komen.

Moet mijn verstandskies getrokken worden?

Een tandarts maakt altijd een overweging of het slim is om een verstandskies te trekken. Hij of zij kijkt naar de positie, grootte en groeirichting van de kies. De arts houdt daarbij rekening met meerdere factoren. Zo is het beter een verstandskies te trekken als hij is doorgebroken. Dat is makkelijker voor de arts en levert een minder diepe wond op. Ook de leeftijd is belangrijk. Op jongere leeftijd is de hersteltijd van deze pittige ingreep korter dan op latere leeftijd.

Verstandskies verwijderen weigeren

Een verstandskies wordt getrokken als hij problemen veroorzaakt of mogelijk gaat veroorzaken. Dat gaat altijd in overleg tussen jou en de behandelend arts. Je kan dus altijd zelf kiezen of je je verstandskies wil laten trekken of niet. Toch is het in de meeste probleemgevallen - zoals bij een zere verstandskies of bij tandvleesontsteking rondom de verstandskies - zeer aan te raden de kies te trekken.

Dit artikel is een bijdrage van Sunstar Benelux