Hoera! Groenten en fruit zonder btw, dus goedkoper gezond eten voor een gezonder Nederland! Maar waarom moet dat nog zo lang duren? Wat is er nou moeilijk aan om te definiëren wat groenten en fruit is? Groenten en fruit in zijn natuurlijke vorm, onbewerkt, ongeraffineerd, zonder enige vorm van bewerking of toevoeging. Kortom, alles dat uit een fabriek komt en op enige wijze is bewerkt is, is dat niet. Zo simpel zou het kunnen zijn.

Fijne 'bijwerkingen' van deze duidelijke definiëring zijn o.a. dat er minder verpakkingsmateriaal nodig is, men gemotiveerder zal zijn om zelf een ui of kool te snijden of een sapje te persen (al heeft sap een hoge glycemische index = suiker snel opgenomen in het bloed, dus eet liever een appel of sinaasappel, is ook beter voor je gebit) en het helpt mensen om een gezondere leefstijl te kiezen. Potjes babyvoeding, kant & klaar maaltijden, appelmoes, pakken sap, pastasauzen zijn ook bewerkt en zouden dus niet onder groenten en fruit moeten vallen. Lees de etiketten en je zal verbaasd zijn. De keuze blijft natuurlijk altijd aan de consument, kies je voor gemak of voor gezonde groenten en fruit die straks dus hopelijk goedkoper zal zijn.

De macht van de voedingsindustrie

Het definiëren van groenten en fruit blijkt dus nu ineens niet zo simpel omdat andere belanghebbenden, zoals de Unilevers, Nestle’s en de rest van de voedingsindustrie, zoveel invloed heeft op de overheid dat het geweldige initiatief om groenten, fruit, noten en zaden, en wat mij betreft ook volkoren rijst met 0% btw te verkopen, wordt uitgesteld.

Heb je het artikel gelezen van Marcel Levi over dat we het allemaal te ingewikkeld maken? Zo niet, hierbij: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:694925612993575731…

Gezond eten, gezonde mond, gezond(er) lichaam

Goed kauwen is belangrijk voor een goede mondgezondheid en verse groenten en fruit vraagt om beter te kauwen dan het eten uit een pakje of blikje. Goede mondgezondheid is een belangrijke voorwaarde voor een gezond lichaam. Betaalbaar gezond voedsel helpt mee om makkelijker een gezondere keuze te kunnen maken. Een gezondere leefstijl betekent ook minder ziekte en dus lagere zorgkosten. Tel er het voordeel van minder (plastic) verpakkingsmateriaal én vervoersbewegingen bij op, en je pakt zomaar meerdere actuele crisissen aan!

Het zal even piepen en kraken maar uiteindelijk is de mens flexibel, wij passen ons wel aan en de voedingsindustrie zal zich moeten ontwikkelen naar meer onbewerkte voeding. Ook de mensen die liever kiezen voor gemak dan voor gezonde voeding zullen protesteren als de diepvries pizza’s niet onder groenten en fruit vallen, maar ook dat zal wennen.

We kunnen er niet omheen, we zullen ons leven en gewoonten moeten aanpassen op veler vlak. Laten we dit intitiatief nu niet uitstellen en in ieder geval beginnen met de meest simpele definiëring van groenten en fruit. En misschien kunnen we later nog eens discussiëren of bevroren spinazie wel of niet onder onbewerkte voeding valt, die met een sausje natuurlijk niet maar alleen ingevroren groenten zonder toevoegingen.........

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform