De veganist, de vegetariër en hun mondgezondheid

Er vindt een verschuiving plaats in eet- en leefgewoonten. Het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs groeit met de dag. Een veganist kiest voor volledig plantaardig leven, eten en kleden, een vegetariër eet geen dieren maar gebruikt wel producten van levende dieren zoals zuivere zuivel, vegetarisch gestremde kaas en bio eieren en draagt bijvoorbeeld leren schoenen en zit thuis misschien wel op een leren bank. De flexitariër eet bewust meer groenten en minder dierlijke producten en heeft vaker een ‘diervrije’ dag. De pescotariër eet geen vlees of gevogelte maar wel vis.

Wat eet een vegan wel? 

Een veganistische, dus plantaardige leefstijl bestaat uit groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en plantaardige eiwitproducten als tofoe, tempeh, seitan, jackfruit en soms plantaardige proteïne poeders voor bijvoorbeeld een shake. Alles 'plant based' dus!

Niet alle vega en vegan food is goed voor je lijf en gebit

De voedingsindustrie haakt slim in op de behoefte aan plantaardige producten en de schappen in de supermarkt bevatten dan ook steeds meer ‘vega’  en 'vegan' producten. In een jaar tijd is het assortiment in de supers met plantaardige boters, 'kaas' in allerlei soorten, plantaardige 'worst' en 'vlees' enorm toegenomen. Misschien helpt het je in de zoektocht naar plantaardig voedsel, maar het zijn veelal bewerkte voedingsmiddelen uit een fabriek met meestal allerlei toevoegingen om het dierlijke voedsel na te maken.

Suikers en koolhydraten in kant & klare vega(n) voeding

Veel vegan en vega producten, zoals vlees- en zuivelvervangers in de supermarkt, bevatten de toevoegingen om de smaak en textuur na te bootsen van het voedsel dat we gewend zijn. Naast toevoegingen als smaak- en geurstoffen worden er o.a. veel zout, suikers en koolhydraten in verwerkt.  Deze zijn geen toegevoegde waarde voor je gezondheid en kunnen zelfs een risico vormen voor o.a. de mondgezondheid en bijdragen aan overgewicht. Je zal niet de eerste enthousiaste beginnende veganist zijn die binnen korte tijd kilo's aankomt door al het plantaardige heerlijks vol suikers en slechte vetten. Door het etiket te lezen krijg je inzicht in wat voor product je in je handen hebt.

Bouwstoffen, vitaminen en mineralen uit plantaardig voedsel

Het is zeker goed mogelijk om volledig en volwaardig plantaardig te leven. Enige kennis van voeding kan verstandig zijn om eventuele tekorten van voedingsstoffen te voorkomen. In dit artikel lees je meer over de (vooral positieve) gevolgen van een diervrije leefstijl en tips om je lijf en gebit gezond te houden. 

Gewoon leuk om te delen en ter inspiratie; Linda & Paul McCartney (inderdaad, een van de Beatles!) waren één van de pioniers met 'Meat Free Monday' om mensen te motiveren bewuster met voeding om te gaan. Inmiddels heeft de hele familie een website en meerdere boeken op hun naam staan. De website, met vele recepten is in het Engels maar de boeken zijn ook wel in het Nederlands verkrijgbaar. Andere site's met recepten en inspiratie zijn de Nederlandse websites van o.a. Lisette Kreischer en Rens Kroes.

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform