Gele tanden en een onwelriekende adem?

Met een peuk betaal je de hoofdprijs! En gele tanden en onwelriekende adem cadeau!

Pep Talk

Vanuit de rij voor de balie van de supermarkt zie ik tot mijn verbijstering iemand een pakje sigaretten afrekenen: € 10,--. T i e n euro. Ik geloof m’n oren niet. Denk terug aan vroeger, toen ik voor mijn vader elke dag een pakje sigaretten ging kopen: ẜ 1,75, pakweg € 0,80. Dat was - ook in die tijd, 45 jaar geleden - nog best te betalen. Hoe duur zou een pakje sigaretten moeten worden om iemand tot stoppen te stimuleren? Ik heb geen idee. De financiële impuls zou natuurlijk niet van buitenaf moeten komen, want ‘dwingen’ werkt nooit zo goed. Je wilt niet gedwongen worden toch? De foto’s op pakjes sigaretten van longkanker, doorrookte longen en dichtgeslibde aderen zijn evenmin afschrikwekkend gebleken. Waarom werkt dat niet? Omdat we nú leven en onvoldoende rekening houden met ons leven stráks. Straks, dat zien we dan wel. Je kunt ook morgen onder een auto komen. Zo denken wij mensen en het lijkt een goed excuus. En we draaien het pakje gewoon om en zien die vervelende schuldgevoel-opwekkende foto’s niet meer. We stoppen ons kop in het zand, zoals een struisvogel.

Troostsigaret lost het probleem eigenlijk niet op

Roken neemt een gevoel van onbehagen weg en brengt je in een aangename roes. Die heerlijke ontsnapping; een kop koffie met een sigaret! 'He he....even op adem komen'. En dat is precies de crux: je vermijdt iets met roken. Je vermijdt namelijk het ervaren van onaangename gevoelens. Nicotine overdekt je onaangename gevoelens met een verzadigd aangenaam gevoel, tot diep in je aderen gevoeld. Er zijn ook mensen die dit met een glas alcohol doen, computerspelletjes, gokken, snuiven of met alles tegelijk. Zou je dit verzadigd aangenaam gevoel niet op een andere manier kunnen voelen? Doodzonde, want je betaalt wel een behoorlijke prijs voor die sigaret of shagje. Ik bedoel niet eens die tien euro, maar vooral de gevolgen die er, hoe dan ook zullen komen. Er zijn alternatieven (lees even verder) die goedkoper en gezonder zijn en je ook dat heerlijke gevoel van ontspanning geven waarbij je de regie weer over je eigen leven en keuzes hebt in plaats van de sigaret die bepaalt hoe jij je voelt. Want eerlijk is eerlijk, iedere roker steekt de sigaret op uit gewoonte of om even te ontspannen.

De peuk gaat letterlijk in rook op!

Er is een filmpje op YouTube waarbij een verslaggever iemand op het station vraagt om eens door te rekenen wat die ene cappuccino kost die hij elke dag drinkt alvorens in de trein te stappen. De beste man schrikt zich rot van de uitkomst: € 600,- per jaar. Als je die cappuccino laat staan en iemand geeft je over een jaar ineens € 600,-, hoe zou je dat vinden?

Tijd voor de 4 tips van Pep!

Nu jij…. één pakje per dag? Kom ik al snel op € 3.000 per jaar. Kun je aardig van op vakantie. Wat een bedrag! Je ziet die euro’s niet (meer), dus ze zijn er als het ware ook niet. Klopt, je bent ze ook kwijt, ze zijn letterlijk in rook opgegaan! Stop je ze in een spaarpot is het ineens een ander verhaal. Dat is dan ook tip 1.

  • Tip 1: Spreek met jezelf een positief leuk aantrekkelijk doel af, wat je gaat bekostigen met je uitgespaarde rookgeld. Dus je begint met tien euro in de pot te stoppen, elke dag.
  • Tip 2: Daarna krijg je onvermijdelijk het volgende voor je kiezen: leer onaangename gevoelens te verdragen. Je bent geen kind meer dat nu meteen een snoepje wil. Je bent volwassen. Kijk achter dat gevoel. Wat komt er in je op, wat probeer je te vermijden door te roken? Waarom zou het je helpen, lost het iets op? Daar ligt een opening naar jezelf, naar sterker worden, naar volwassen worden in je emoties. Dan kom je vanzelf bij tip 3:
  • Tip 3: Je hebt geen excuus meer om het uit te stellen nu de overheid ons allemaal € 1.000,- per persoon schenkt om een cursus naar keuze te volgen. Kijk maar op STAP-budget.nl, daar moet ook iets voor jou bij zijn toch? Verdiep je in jezelf en zoek een cursus die je verder helpt. Gratis! 
  • Tip 4: Maak extra werk van je uiterlijk! Want nu je nog rookt stinkt je adem, worden je tanden geelbruin en ruiken je kleren naar rook. Wil je dat echt? Ben je echt een onverschillig persoon? Dat geloof ik niet. Waar is die passie en energie van je gebleven? Waar is het respect voor jezelf door goed voor jezelf te zorgen, voor je welzijn en gezondheid én er goed uitzien en lekker fris ruiken? Het is lente, kom op!

Roken en de struisvogel

Roken is dus in feite heel ver bij jezelf vandaag gaan…van wie je ooit was, wie je eigenlijk wil zijn, wat je gevoelens zijn en wat je toekomstperspectief is… een struisvogel. Trek je kop ‘s uit dat zand, kijk in de spiegel en besluit: ik stop vandaag nog! De sigaret niet meer aansteken is alles dat je moet doen om te stoppen met deze geldverslindende hobby. ;-)

Dat lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan je ook gebruik maken van een speciaal opgeleide ‘stoppen met roken’ coach. Deze wordt betaald vanuit de basis zorgverzekering met behoud van het eigen risico! Dat kost je dan geen cent en je vult tegelijk je spaarpot met het rookgeld. (in ieder geval voor het jaar 2022, dit wordt jaarlijks vastgesteld dus check het via de button hieronder) In een traject van 3 maanden word je begeleid naar een rookvrij leven. Het is een zeer succesvol 'stoppen met roken' programma. Druk voor meer informatie op de button hieronder. Iedereen kan het, ook jij. Door te stoppen met roken krijg je een goed gevoel, ervaar je vrijheid, power en vooral een stralend gebit en betere gezondheid. Doe het! Voor jezelf en ieder die je lief is. 

Button stoppen met roken middel groot

Teken je ook de petitie van dr. Wanda de Kanter voor een rookvrije generatie? Help mee onze (klein) kinderen te beschermen tegen de tabaksindustrie en Nederland te stoppen met roken. https://sickofsmoking.petities.nl/ Lees meer op https://sickofsmoking.nl/ 

Tip: Pep Degens heeft net een nieuw boek uitgegeven: Stinkend rijk & zielsgelukkig! Weet je meteen wat je met het uitgespaarde rookgeld kan doen. ;-) Klik op zijn naam hieronder.

Artikel auteur

Pep Degens

Pep Degens

Trainer, spreker, auteur, relatietherapeut