Een sterker gebit bezien vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde

Een beter gebit? Versterk je organen!

Suiker is slecht voor je gebit. Veel suiker eten veroorzaakt gaatjes in tanden en kiezen. Dat weten we allemaal en daar is ook veel aandacht voor. Maar de invloed van suiker op je gebit gaat veel verder dan dat.

De invloed van suiker op organen


Diezelfde suikerrijke voeding heeft namelijk een grote en nadelige invloed op je alvleesklier en volgens de Chinese voedingsleer ook op de milt. Veel suiker in voeding of drank verzwakt deze organen enorm. Met grote gevolgen voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

De rol van de milt


Wat doet de milt eigenlijk in je lichaam? De milt is belangrijk voor het immuunsysteem, zorgt voor energietoevoer naar andere organen en ondersteunt de maag en de spijsvertering door voedingstoffen te transformeren en te transporteren. De milt heeft invloed op je concentratie- en denkvermogen, op je geheugen en op je bindweefsel. En bindweefsel zit ook in je gebit.   

De schakels van de spijsvertering


Maar de milt staat niet los van de andere organen. Ze hebben invloed op elkaar als schakels in een lopende band. Voor een optimale werking mag er geen schakel haperen of vertragen. Als een orgaan is aangedaan dan merk je dat op veel meer vlakken in lichaam en geest dan alleen dat ene orgaan.

Organen en hun verbindingen


Elk orgaan staat voor een fysieke functie en een emotie. Elk orgaan heeft verbinding met weefsel en een van je zintuigen. Er is dus weldegelijk een verband tussen klachten, organen, weefsel, emoties en voeding.

Je fysieke accu


De sterkte van je lichaam en gebit is – behalve van wat je eet en van je spijsvertering - ook afhankelijk van je constitutie. Die ligt verborgen in je DNA. De Traditionele Chinese geneeswijze noemt dat je nierenenergie. Deze nierenenergie, sterk verbonden met je gebit, is de accu van je lichaam en de accu van je spijsvertering. Bepaalt je constitutie dat je een gevoelige spijsvertering hebt of (kans op) reuma, schildklierklachten, hartklachten, darmklachten of longproblemen dan heeft dat via de verbindingen van de organen ook invloed op je gebit. Zo kan het voorkomen dat je toch meer klachten aan je gebit hebt terwijl je helemaal niet zo veel suiker binnenkrijgt.

Eet je gebit beter


De conditie van je gebit is dus voor een deel aangeboren. Maar voor een deel heb je er wel degelijk invloed op. In plaats van milt en alvleesklier te verzwakken kun je ervoor kiezen ze te versterken. Met de juiste voeding. Als je eet wat bij je past werken je organen en je spijsvertering beter en dus de andere functies in je lijf ook.

Wil jij weten dat wat je eet ook echt bij je past? Je bent van harte welkom in mijn praktijk of een TCM praktijk bij jou in de buurt. 

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn