Leefstijlscreening bij ernstige tandvleesontsteking

Parodontitis (ernstige tandvleesontsteking) komt vaak voor in onze westerse samenleving met westerse leefstijl en voeding. Het wordt dan ook een welvaartsziekte genoemd. Het begint altijd met bloedend tandvlees, een lichtere vorm van tandvleesontsteking (gingivitis). Wanneer dit niet wordt behandeld dan kan de ontsteking verergeren tot parodontitis met botafbraak tot gevolg. .

De screening is bedoeld voor dentale professionals zoals de mondhygiënist, tandarts en preventie-assistent om inzicht te krijgen in de leefstijl van de patiënt. Want bij parodontitis kan je met leefstijl de behandeling ondersteunen voor een beter resultaat. Fijn als je behandelaar je daarbij kan ondersteunen.

Ook als lezer/patiënt kan je deze screening nu doorlezen om te ontdekken wat je zelf kan doen tijdens de behandeling van parodontitis. Louise Witteman heeft de screening aangevuld met informatie zodat je deze kan toetsen op je eigen levensstijl. Heb je hierbij hulp nodig, vraag dan advies aan je behandelaar of huisarts.

Parodontitis begint met bloedend tandvlees, een lichte tandvleesontsteking die makkelijk te behandelen is. Deze screening kan dus ook heel nuttig om een Parodontitis te voorkomen. Net als bij andere ziektes en aandoeningen; als je er vroeg bij bent dan voorkom je complicaties en genees je sneller. Doe je voordeel ermee!

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform