MOEDIGE BESLISSING IN BERKELEY, USA

BERKELEY, CALIFORNIË, VERBIEDT SNOEP EN JUNKFOOD BIJ KASSA'S

In de vooruitstrevende universitaire stad Berkeley (120.000 inwoners) werd een arrest uitgevaardigd genoemd “de gezonde kassa”: vanaf 1 januari 2021 mogen in geen enkele levensmiddelenwinkel nog met suiker gezoete en/of vette producten verkocht worden in de zone van de kassa’s. Dit om kinderen en volwassenen te beschermen tegen impulsieve aankopen. Geen ongezonde verleidingen meer wanneer je staat te wachten bij de kassa.

Deze verordening is een nieuwe poging om een ​​gezonde voedingsomgeving te creëren die gezinnen zou ondersteunen door hen de mogelijkheid te bieden om calorierijke en voedingsarme voedingsmiddelen en dranken te vermijden wanneer ze hun boodschappen doen.

Berkeley heeft in 2014 als een van de eerste gemeenten een suiker-taks ingevoerd voor de met suiker gezoete dranken. Het onderzoek na 3 jaar liet een daling zien van 52% (!) in de consumptie van de suikerhoudende dranken.

 Deze producten zijn uiteraard nog te vinden in de respectievelijke gangpaden maar Berkeley wil op die manier een inspanning doen om een sfeer van “gezonde voeding” te creëren.

Wellicht is het een goed idee om op elk voedingsmiddel aan te geven hoeveel klontjes suiker erin zit. De consument kan dan goed geïnformeerd een keuze maken.

 

Orgineel artikel is te lezen