Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Verband tussen mondhygiëne en corona? | Tandarts.nl

Volkskrant: Onderzoek het verband tussen mondhygiëne en corona

 

Zonder te kort te willen doen aan alle inspanningen van het kabinet en het RIVM lijkt het me verstandig een verband te leggen tussen coronabesmetting en mondhygiëne. Mijn voorgevoel, gebaseerd op een halve eeuw tandheelkundige ervaring, is dat een onderzoek daarnaar een verrassende uitkomst zal hebben.

De mond is een uiterst belangrijk orgaan van ons respiratoir systeem. Het is een multifunctionele poort tussen buiten en binnen: ademen, eten, communiceren, enzovoort. Zo’n systeem vergt veel zorg. Als tandarts ervaar ik doorlopend dat de hygiëne nogal eens te wensen over laat. En heel vaak leidt dat tot ontstekingen, meestal licht maar met regelmaat ook ernstiger. Een ontsteking betekent schade van weefsel.

Het zou mij niets verrassen als juist daar een verband ligt met de mate waarin we kwetsbaar zijn voor virussen en pathogene micro-organismen. Plat gezegd: een virus zou zich eenvoudig via beschadigd mondweefsel kunnen verspreiden en de weg naar de longen is kort.

Als ontstekingen in de mondholte een gemakkelijke toegangspoort zijn voor virussen, werpt dat mogelijk ook een nieuw licht op de ernstige verspreiding binnen verpleeg- en verzorgingstehuizen. Gebitsonderhoud bij ouderen (in het bijzonder in verpleegtehuizen) is niet eenvoudig en kwalitatief matig onderhoud heeft vaak ontstekingen in de mondholte tot gevolg.

Bovendien hebben oudere mensen door hun leeftijd slappere mondspieren. Dat maakt dat ongedwongen lipsluiting niet meer vanzelfsprekend is. Niet zelden is mondademhaling daar een logisch gevolg van. Mondademhaling leidt tot meer tandsteen en kan dus meer tandvleesontstekingen veroorzaken. Om die reden vind ik de sluiting van sportscholen – voorlopig tot 1 september – een verstandige maatregel. Iedereen die weleens fanatiek sport, weet dat intensief sporten tot mond-ademhaling leidt. En daarvoor geldt dus hetzelfde.

Als tandarts ben ik werkzaam in een relatief klein gedeelte van het respiratoire systeem: de mond. Maar mijn voorgevoel durf ik wel een educated guess te noemen. Ik veerde van mijn stoel toen ik minister Hugo de Jonge tijdens de recentste persconferentie de term respiratoir systeem hoorde gebruiken. Dat was bij mijn weten de eerste keer dat er expliciet naar werd verwezen. Helaas bleef het daarbij. Maar dat neemt niet weg dat het sowieso verstandig is er alles aan te doen om je eigen respiratoir systeem (mond, neus en luchtwegen) zo gezond mogelijk te houden. Op die manier geef je virussen zo weinig mogelijk gelegenheid je te infecteren.

Met klem pleit ik dus voor een onderzoek naar het verband tussen mondhygiëne en coronabesmetting. Mij zou het niet verbazen als de uitkomst van dit onderzoek is dat preventie in het mondgebied belangrijker blijkt te zijn dan handen wassen of mondkapjes. In het rijtje met de anderhalve meter afstand komt er dan een prominente hygiënemaatregel bij: veel vaker tandenpoetsen.

Jan Cees Baas, tandarts, Bodegraven

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?