Corona Virus update 22 april: De praktijken van tandartsen zijn weer open!

Tandartspraktijken in Nederland zetten de deuren sinds woensdag 22 april weer open. Dat geldt ook voor de praktijken van mondhygiënisten. Op het moment dat het kabinet de maatregelen aankondigde in het bestrijden van het coronavirus, luidde het advies van het KNMT mondzorgpraktijken alleen te openen voor spoedeisende hulp. Nu kun je ook voor reguliere mondzorg weer bij de tandarts terecht. Dat betekent dat je eindelijk die kapotte vulling kunt laten repareren, of dat de draad van de beugel van je zoon of dochter strakker kan worden gezet. 

De ene praktijk heeft de deuren van de praktijk na de toespraak die minister-president Rutte dinsdagavond gaf, direct weer opengezet. Andere praktijken hervatten de reguliere behandelingen over enkele dagen weer, mogelijk omdat ze zich voor willen bereiden op de verwachte drukte. 


Hoe weet ik zeker dat mijn tandartspraktijk goed omgaat met coronamaatregelen?


In een praktijk voor mondzorg wordt altijd aan de hoogste hygiënestandaarden voldaan. Mondspecialisten gebruiken immers mondkapjes, desinfecteren hun handen en maken hun instrumenten schoon. In de weken dat praktijken gesloten waren, hebben de mondzorgverleners zich voorbereid op de anderhalve meter samenleving in de bestrijding van het corona virus. Op je afspraak wachten in een volle wachtruimte, is voorlopig verleden tijd. Verwacht geen kranten en tijdschriften aan te treffen, die zijn uit voorzorg weggehaald. De getroffen voorbereidingen stellen de praktijken in staat de reguliere zorg weer op te pakken volgens de door het RIVM gestelde voorwaarden. Dat houdt het volgende in: 

  • Praktijken verzoeken hun patiënten alleen te komen, zonder begeleiding
  • Komen patiënten met een gezin, dan betreedt maximaal 1 gezinslid het gebouw en de anderen wachten buiten tot de volgende aan de beurt is
  • Patiënten worden verzocht op tijd te komen of slechts enkele minuten te vroeg, niet ruim van tevoren of te laat
  • Je kunt geen gebruik maken van het toilet in de praktijk
  • Na binnenkomst dien je je handen te desinfecteren in de wachtkamer en daarna niets meer met de handen aan te raken.


Welke behandelingen voert de tandarts weer uit? 


De tandarts gaat patiënten behandelen net zoals voor de coronacrisis. 


Wat als ik verkouden ben?


Wanneer je verkouden bent, dien je het bezoek aan de tandarts uit te stellen. Dat geldt ook wanneer één of meerdere van je huisgenoten verkouden zijn. Ben je 24 uur klachtenvrij? Dan kun je contact opnemen met een praktijk. 


Wanneer kan ik de tandarts gaan bellen?


Wat is nu een goed moment om met de tandarts contact op te gaan nemen? Je mag de tandarts vanaf nu gewoon gaan bellen voor het maken van een afspraak. Houd er wel rekening mee dat de telefoon van de praktijk waar je patiënt bent of waar je patiënt wilt worden, sinds afgelopen woensdag roodgloeiend staat. Tandarts.nl helpt mee deze drukte in goede banen te leiden. Dat doen we aan de hand van de groene button ‘Vraag een afspraak aan’ op deze website. Deze button staat op iedere praktijkpagina. Heb je de pagina van de praktijk waarmee je een afspraak wilt maken gevonden? Klik dan op deze pagina op de groene button. Je ziet een formulier verschijnen, waarop je kunt aangeven of het om een controle afspraak gaat, een urgente pijnklacht of dat het een afspraak voor een vervolgbehandeling betreft. In het opmerkingenvak is ruimte voor het geven van aanvullende informatie. De tandarts of de assistente neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met je op. Op het moment dat contact met je wordt opgenomen, stelt de tandarts of de assistente je een aantal vragen met betrekking tot je gezondheid. Of je onlangs griepklachten hebt gehad of dat je verkouden bent bijvoorbeeld. 


Waar kan ik terecht voor een behandeling bij de tandarts? 


Alle tandartspraktijken in Nederland mogen de deuren weer open zetten. Ben je nog geen patiënt bij een praktijk of wil je patiënt worden bij een andere praktijk, bijvoorbeeld na een verhuizing? Op Tandarts.nl kun je filteren op specialismen, faciliteiten en afstand. Zo krijg je precies de praktijken te zien die voldoen aan jouw persoonlijke voorkeuren en kun je een weloverwogen keuze maken. Je kunt op Tandarts.nl direct bij een praktijk een afspraak aanvragen via de groene button ‘Vraag een afspraak aan’ of eerst kiezen voor de optie ‘aanmelden nieuwe patiënt’.