Coronavirus: Hoe om te gaan met tandartsbezoek?

De meeste praktijken blijven open voor spoedzorg en schort de niet-spoedeisende mondzorg op.

De overheid heeft een dringend advies aan alle tandartsen en mondhygiënisten om van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten. 

Wat is spoed?

Onder spoed wordt verstaan: 

  • Trauma
  • Nabloeding na een behandeling
  • Acute, heftige pijn 
  • Mogelijk levensbedreigende ontstekingen

Zoals bekend is het op dit moment van het grootste belang om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het virus af te remmen. Daarom zal een reguliere afspraak voor bijvoorbeeld controle, tandsteen verwijderen, het vullen van een gaatje of controle bij de orthodontist tijdelijk worden uitgesteld. 

Spoedzorg bij mensen met verkoudheidsklachten of vermoeden van besmetting.

Patiënten die besmet zijn met het coronavirus kunnen niet zonder extra voorzorgsmaatregelen in de reguliere praktijk behandeld worden. Besmetting is daarbij niet altijd eenduidig vast te stellen, omdat niet iedereen met klachten meer wordt getest door de GGD. Informeer en overleg met je tandarts, zodat gezamenlijk naar een goede oplossing gezocht kan worden 

Mondzorgpraktijken zijn telefonisch bereikbaar

In de periode tot 6 april zijn de tandarts, mondhygiënist of de orthodontist gewoon bereikbaar voor al je vragen. Wel dien je rekening te houden met gewijzigde openingstijden. Mondzorgpraktijken zullen dat gaan aangeven op de praktijkwebsites.

Weet dat een goede mondzorg bijdraagt aan uw weerstand. Wat kunt u zelf doen? Denk aan de adviezen die u heeft gekregen van de tandarts, preventie assistent of mondhygiënist.

·       Poets 2 keer per dag goed uw gebit ten minste 2 minuten per keer.

·       Reinig tussen de tanden en kiezen met een rubberen rager of interdentaal borsteltje.

·       Reinig uw tong.

·       Goed spoelen met water of met een mondspoelmiddel.