Voordelen van suikervrije kauwgom voor de mond

De tandheelkundige faculteit van King's College in Londen heeft ontdekt dat kauwen met kauwgom zonder suiker zou kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van cariës. Dit blijkt uit wat volgens het college tot nu toe de meest uitgebreide systematische beoordeling over het onderwerp is. De tandheelkundige faculteit heeft meer dan 360 onderzoeken gescreend en uiteindelijk 12 ervan opgenomen in de analyse. De meeste onderzoeken waren gericht op kinderen en waren van matige kwaliteit, dus aanvullend onderzoek is nodig om het effect bij volwassenen verder te beoordelen en de aanvaardbaarheid en haalbaarheid van het gebruik van suikervrije kauwgom als interventie voor de volksgezondheid te onderzoeken, aldus de tandheelkundige faculteit van King's College in Londen.

Voordelen suikervrije kauwgom

De bevindingen van het onderzoek met betrekking tot de voordelen van suikervrije kauwgom ondersteunen wat de American Dental Association (ADA) adviseert. Op de pagina mondgezondheid vermeldt de ADA dat het kauwen van suikervrije kauwgom na het eten de speekselvloed verhoogt, wat kan helpen bij het neutraliseren en wegwassen van de zuren die worden geproduceerd wanneer voedsel wordt afgebroken door plakbacteriën.

Stimulatie van speeksel

Onderzoeker Dr. Maria Geisinger geeft aan: "Stimulatie van speeksel, dat een hoge buffercapaciteit heeft, is aantoonbaar hoger door het simpele kauwen van suikervrije kauwgom," aldus Dr. Geisinger, voorzitter van de ADA Council on Scientific Affairs. "Deze verhoogde speekselstroom, evenals de mechanische klaring van koolhydraat voedingsdeeltjes, kunnen dienen als voedselbron voor cariës-veroorzakende bacteriën en hebben vermindering van tandcariës tot gevolg."

Lees:advies ADA