Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Zoekmachine onthult werkelijke problemen gebit | Tandarts.nl

De meest gebruikte zoekterm op Tandarts.nl is kunstgebit. Mensen blijken vooral geïnteresseerd te zijn in de ervaringen van andere mensen met een kunstgebit. Daarna volgen vragen over zwarte spikkels en lijntjes op tanden. Ook hebben veel mensen vragen over complicaties na het trekken van een verstandskies, over implantaten en kronen. De website www.tandarts.nl heeft onderzoek gedaan naar het zoekgedrag van haar bezoekers. Bij het onderzoek hebben we de data van 2019 met de data van 2016 vergeleken. Men zoekt steeds meer naar antwoorden en informatie op internet. In het eerste half jaar van 2016 waren er 19.191 unieke zoekopdrachten. In het eerste half jaar van 2019 is dat opgelopen tot 20.071 unieke zoekopdrachten. Dat is een stijging van bijna 5% in drie jaar tijd.

Mensen worden mondiger en willen weten wat er gebeurt

Patiënten die goed geïnformeerd zijn, worden mondiger. Via internet kan men zich steeds beter en gemakkelijker laten informeren. Iemand die goed geïnformeerd is, kan een gesprek met een tandarts aangaan op een meer gelijkwaardig niveau. Bovendien blijkt uit veel onderzoeken dat patiënten willen weten wat er gebeurt als ze een behandeld worden door een tandarts. In de tabel hieronder worden de meest gebruikte zoektermen in 2019 en 2016 genoemd.


  
In de grafiek hieronder wordt weergegeven in welke maand de zoekmachine het meest gebruikt wordt. In januari wordt het meest gezocht naar tandheelkundige informatie. Uit de data van www.tandarts.nl blijkt dat in januari ook altijd de meeste tandartsafspraken worden gepland. Er lijkt dan ook een relatie te bestaan tussen zoeken naar informatie en afspreken met de tandarts.

 

Omdat de zorgverzekering steeds minder vergoed, moeten mensen meer zelf gaan betalen voor de tandarts. Dat zou ook een reden kunnen zijn dat men eerst zelf op zoektocht gaat wat er nodig is aan behandelingen bij een tandartspraktijk. “Voor veel mensen is het internet een makkelijke manier om aan informatie te komen. Op www.tandarts.nl worden veel ervaringen van andere mensen gedeeld. Het is prettig om te lezen dat je niet de enige bent die pijn heeft na het trekken van je verstandskiezen. Ook is het mogelijk om een beter gesprek met de tandarts te voeren indien je goed geïnformeerd bent. Het is een goede ontwikkeling dat er meer wordt gezocht naar tandheelkundige informatie.”, aldus www.tandarts.nl

 

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?