Slechte mondgezondheid vergroot kans op leverkanker | Tandarts.nl

Uit een recent onderzoek blijkt dat een slechte mondgezondheid het risico op leverkanker kan vergroten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een slechte mondgezondheid in verband wordt gebracht met een toegenomen risico van 75 procent op hepatocellulair carcinoom. Hepatocellulair carcinoom is de meest voorkomende vorm van leverkanker.

De onderzoekers van Queen's University in Belfast analyseerden een groot cohort van meer dan 469.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk. Ze onderzochten het verband tussen mondgezondheid en het risico op een aantal gastro-intestinale kankers, waaronder lever-, colon-, rectum- en alvleesklierkanker.

Risico op leverkanker

Er werden modellen toegepast om de relatie tussen het kankerrisico en de zelf gerapporteerde mondgezondheidsproblemen, zoals pijnlijk of bloedend tandvlees, aften en losse tanden, te schatten. Hoewel er geen significante verbanden werden gevonden op het risico van de meerderheid van gastro-intestinale kankers en slechte mondgezondheid, werd een substantiële link gevonden voor hepatobiliaire kanker.

De deelnemers aan het onderzoek met een slechte mondgezondheid bleken jonger te zijn, vaker een vrouw, leven in sociaaleconomische achtergestelde gebieden en consumeerden minder dan twee porties groenten en fruit per dag.

U kunt meer over het onderzoek lezen op https://www.deccanherald.com