Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Tandvleesaandoeningen en reumatoïde artritis | Tandarts.nl

Terwijl een ongezonde darm de belangrijkste factor is bij het ontstaan van veel ziekten, is de toestand van ons tandvlees een goede tweede. In een recente studie werden tandvleesaandoeningen in verband gebracht met reumatoïde artritis (RA), de chronische ontstekingsziekte die de gewrichten aantast.

Bekijk ook het filmpje hieronder over de aanwijzingen dat een gezonde mond belangrijk is voor iemands algemene gezondheid. Er zijn mogelijk verbanden tussen de mondgezondheid en ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en reuma.

Auto-immuunreactie

Bacteriën in ongezond tandvlees kunnen de auto-immuunreactie op gang brengen die de gewrichtspijn en zwelling van RA veroorzaken, hebben onderzoekers van het Leeds Biomedical Research Centre in het Verenigd Koninkrijk ontdekt.

Tandvleesaandoeningen

Een tandvleesontsteking of parodontitis komt vaker voor bij RA-patiënten, en dezelfde bacteriën als in het ongezonde tandvlees werden aangetroffen rond artrotische gewrichten. Het sterkste bewijs voor een direct verband tussen de twee ziekten is echter de reactie van het immuunsysteem. In een vroeg stadium van RA produceren immuuncellen, zelfs nog voordat de gewrichten aangetast zijn, unieke eiwitantistoffen gericht op bacteriën die alleen in het tandvlees voorkomen. De onderzoekers ontdekten dat mensen met de meeste kans om RA te krijgen ook twee keer meer kans hadden op tandvleesaandoeningen.

Bron: www.medischdossier.org

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?