Aftrek van bijzondere zorgkosten | Tandarts.nl

Voor 1 mei 2018 dient u uw belastingaangifte over uw inkomen en vermogen in 2017 te doen. Tenzij u om uitstel van belastingaangifte inkomstenbelasting vraagt. Voor mensen zonder een tandartsverzekering kan de aftrek van bijzondere zorgkosten aantrekkelijk zijn.

Inkomen uit arbeid en vermogen

Mocht u in aanmerking willen komen voor aftrek van bijzondere zorgkosten, dan dient u eerst zelf een bepaald bedrag uit te hebben gegeven aan zorg. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger dit bedrag is. De belastingdienst kijkt daar bij niet alleen naar uw inkomen uit werk maar naar inkomen uit arbeid en vermogen (beleggingen).

Bij een laag inkomen ligt de drempel van aftrek van bijzondere zorgkosten ook laag. Bij inkomsten tot 7.586 euro per jaar ligt die op 128 euro. De bijzondere zorgkosten boven 128 euro mag u aftrekken van het belastbare inkomen. Bij de inkomsten van een stel tot 15.172 euro per jaar is de drempel 258 euro. Bij een inkomen van zeg 40.000 euro per jaar (bovenmodaal) ligt de drempel hoger, namelijk op 1,65% van het inkomen. Dat wil zeggen dat de drempel 660 euro bedraagt en pas daarboven mag u bijzondere zorgkosten aftrekken van uw inkomen.

Lijst met bijzondere zorgkosten

Niet alle zorguitgaven tellen mee. Alles wat een zorgverzekeraar of gemeente al vergoedt, mag niet worden meegenomen, evenals het verplichte eigen risico. Op de website van de belastingdienst staat een lijst met diensten en producten die mogen worden opgevoerd als bijzondere zorgkosten. Het is een lange lijst.

Bron: NRC