Tandarts Amsterdam: 4 misverstanden

Over de tandarts in Amsterdam bestaan een aantal misverstanden. Op deze pagina bespreken we de misverstanden die te horen zijn over de tandarts in Amsterdam.

“Tandartsen in Amsterdam hebben geen plek”

Dit is niet waar. Van de 342 tandartspraktijken die er in Amsterdam zijn nemen er 226 nieuwe patiënten aan. Dat is meer dan 66%! Bij deze 226 tandartspraktijken bestaan dus geen wachtlijsten. Vaak kunnen nieuwe patiënten zich aanmelden bij de tandarts door een formulier in te vullen of te bellen. Steeds meer praktijken geven aan dat ze nieuwe patiënten willen. In 2013 nam nog slechts 58% van de tandartspraktijken in Amsterdam nieuwe patiënten aan.

Amsterdamse tandartspraktijken zijn vroeg dicht

Deze bewering berust op een misverstand. Er zijn maar liefst 225 tandartspraktijken in Amsterdam die ’s avonds geopend zijn. Dat is gemakkelijk indien u na het werk naar de tandarts wil gaan zonder dat u een vrije middag wil opnemen. Bij 44 tandartspraktijken in Amsterdam is het mogelijk om een vroege afspraak te maken en bij 23 praktijken kunt u in het weekend langs komen. Een tandartspraktijk in Amsterdam is gemiddeld meer dan 40 uur per week geopend (namelijk 42,7 uur per week).

“Er zijn alleen maar kleine tandartspraktijken in Amsterdam”

Dit is ook niet juist. Er zijn veel praktijken in Amsterdam waar meerdere tandartsen werkzaam zijn. Bijvoorbeeld een tandartspraktijk aan de Tesselschadestraat, vlakbij het Vondelpark. Bij meer dan de helft van de tandartspraktijken in Amsterdam werkt meer dan één tandarts. Het is per patiënt verschillend wat zijn of haar voorkeur is. De één wil graag naar een groot tandheelkundig centrum terwijl de ander graag naar een kleinschalige tandartspraktijk wil. In elk geval is er voor Amsterdammers wat te kiezen.

“Amsterdam kent weinig tandartsen”

Dit is uit de lucht gegrepen. Uit onderzoek komt juist naar voren dat er in Amsterdam veel tandartsen zijn gelet op het aantal inwoners. Dit zou te maken kunnen hebben met de aanwezigheid van het ACTA, een afkorting van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.