Een goede tandenborstel, hoe ziet die er nou uit?

Er zijn ontzettend veel tandenborstels op de markt. Veel meer dan er in de supermarkt in de schappen liggen. Een goede tandenborstel koop je niet bij de supermarkt. Zelfs bij de drogist is er vaak maar weinig keus, maar online kan een hele wereld voor je open gaan. Welkom in de wereld van de tandenborstels.

 

Elektrische tandenborstel

Het is belangrijk een borstel te gebruiken die bij je past. Grofweg kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende borstels: Elektrische- en handtandenborstels. Steeds meer mensen poetsen elektrisch maar vaak ook nog met de hand. Een roterend pulserende tandenborstel poetst meer plaque weg. Maar dan zal je er wel mee moeten kunnen poetsen. Bij de mondhygiënist kun je hierin gecoacht worden, maar sommige mensen kunnen er maar niet aan wennen.

Handtandenborstel

Een goede handtandenborstel heeft maar een kleine borstelkop. De supermarkttandenborstels zijn vaak erg groot. Er hoeven geen ingewikkelde haren op te staan als het maar 'multitufted' is. Dat betekent dat er veel haren in de kop staan geplaatst. De haren moeten niet hard zijn. Dit slijt de tanden namelijk te veel af. Medium, soft en extra soft zijn prima.

Speciale tandenborstel

Voor allerlei leeftijden zijn speciale borstels. Zo zijn er speciale borstels voor baby's en kinderen. Er zijn ook speciale handvatten ('extra grip') te verkrijgen voor mensen die moeite hebben om de borstel vast te houden zoals mensen met reuma. Voor mensen met implantaten zijn op de markt ook speciale borstels waarmee je beter het implantaat kunt bereiken. Dan kun je online nog borstels vinden voor plekjes zoals verstandskiezen, tanden die erg dicht op elkaar staan en voor bij beugels. Bijvoorbeeld de compact tuft. Voor mensen met een handicap of voor mensen die een zieke moeten poetsen zijn er borstels met drie borstelkoppen. Zo kan in één handbeweging de binnenkant, de buitenkant en bovenop de kiezen worden gepoetst.

Kunstgebit en op reis

Niet alleen het echte gebit heeft aandacht nodig van een tandenborstel. Denk ook eens aan het kunstgebit. Ook hiervoor bestaat een speciale borstel: een prothese borstel. En uiteraard neem je op reis je speciale reistandenborstel mee.

 

 

Artikel auteur

Lieneke Steverink-Jorna

Lieneke Steverink-Jorna

Mondhygiënist