Halitose; daar zit een luchtje aan

Je bent een avond uit en er komt iemand een praatje met je maken. Hij/zij heeft voor deze speciale gelegenheid nieuwe kleren gekocht. Ook het kapsel is goed verzorgd maar zodra deze persoon zijn mond open doet…Je doet onbewust een stapje achteruit maar dan kan je hem/haar niet meer verstaan. Je besluit dus maar een strategisch bezoek aan de toilet of bar te brengen. Slechte adem… we hebben er allemaal wel eens last van. Je kent dat bekende dode vogeltje wel, vroeg in de ochtend. De oorzaak is soms drank of knoflook. Vaak wordt er gedacht dat we vanuit onze maag stinken maar meestal is dat het niet. Meestal is de oorzaak in de mondholte zelf te vinden.

Aceton

Adem die naar aceton ruikt, heeft echter niks te maken met de mond. Aceton ken je misschien wel van de nagellakremover. Heeft iemand zo’n geur, dan zal je verdacht moeten zijn op diabetes. Iemand met diabetes is vaak moe en dorstig. Ook zijn er mensen die denken dat ze uit hun mond ruiken maar die dit in werkelijkheid niet doen. Tandheelkundigen noemen mondgeur ‘halitose’. Mensen die bang zijn dat ze uit hun mond ruiken, maar in werkelijkheid citroentjesfris ruiken hebben ‘halitofobie’. Wil je checken hoe je adem is? Lik dan aan de binnenkant van je pols met het achterste gedeelte van de tong. Wacht even twee minuten en test dan, net als bij een parfum, hoe het dan ruikt. Zo ruikt je mond namelijk ook.

Halitose

Halitose wordt meestal veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze produceren zwavelgassen. Het kan zijn dat er een ontsteking in de mond is. Mensen met halitose doen er goed aan om het gebit en het tandvlees te laten checken bij een mondhygiënist. Er kan sprake zijn van parodontitis, maar ook van een ontsteking bij een verstandkies of iets anders. Vaak zit er een tongcoating; beslag op de tong. De mond goed schoonhouden doormiddel van poetsen, stokers/ragers en vooral een tongschraper is van harte aan te bevelen.

Drogist

Bepaalde spoel/gorgelmiddelen zijn soms ook nodig. Mondwater met chloorhexidne zijn hierbij het meest effectief. Helaas heeft dit bijwerkingen zoals verkleuring van de tanden en smaakverlies. Andere werkzame stoffen zijn helaas veel minder effectief. Dus ben je op een feestje en ruikt je gesprekspartner onaangenaam? Schenk dan geen kauwgom wat maar twee minuten werkt, maar een spraytje met chloorhexidine. Daar heeft hij/zij dan direct wat aan. Voor een oplossing op de langere termijn zal de feestganger toch echt even naar de mondhygiënist en naar de drogist moeten!

 

Artikel auteur

Lieneke Steverink-Jorna

Lieneke Steverink-Jorna

Mondhygiënist