De mens en zijn 3 echte gebitten

Het onderstaande artikel is door Tandarts.nl geschreven voor het vakblad voor drogisterijen.

Hadden we maar net zo’n gebit als een haai! Die heeft een hele rits reserve tanden in zijn kaak. Sneuvelt er een tand bij het happen naar een prooi? Geen nood, tanden zat! Bij een mens zit dat toch net een beetje anders. Wij wisselen maar een keer van gebit. We krijgen een melkgebit en daarna het blijvend gebit. Nou ja, blijvend…met goede voeding en poetsgedrag en een beetje mazzel wel! En zo niet, dan stranden we in een vals gebit maar vergis je niet! Tegenwoordig kunnen we ook ons derde echte gebit krijgen en zijn we van edentaat weer dentaat geworden, zoals we dat noemen. Het derde echte gebit bestaat alleen niet uit natuurlijke tanden maar uit implantaten.

Mini gebitje

Het melkgebit is eigenlijk een heel schattig mini gebitje. Het is allemaal een stukje kleiner, het glazuur is dunner en het is prachtig wit. Het bestaat uit minder kiezen dan het volwassene gebit. In het blijvende gebit kennen we contactpunten tussen de kiezen, maar in het melkgebit zijn er contactvlakken. Het melkgebit is dus relatief vrij kwetsbaar met dat dunne glazuur en die contactvlakken. Ook de motoriek van het kind is een moeilijke factor in het bestrijden van gaatjes. Die motoriek blijft tot het 10e jaar niet optimaal en zullen de ouder(s)/verzorger(s) hun uiterste best moeten doen om de oorlog tegen de bacteriën te winnen. Er bestaan gelukkig tandpasta’s die hen helpen. Kan een kind nog niet goed uitspugen en slikt het dus tandpasta in? Dan is het verstandig om een speciale peutertandpasta te gebruiken.

Wisselen vanaf zes jaar

Vroeger begonnen kinderen meestal vanaf zes jaar te wisselen. We zien dat kinderen daar tegenwoordig wat vlotter mee zijn. Pas doorgebroken kiezen zijn kwetsbaar. Bovendien worden ze regelmatig over het hoofd gezien door de ouder. Want ze worden niet vervangen maar komen achter de rij melkkiezen te voorschijn. Het is belangrijk dat juist deze kiezen super goed gepoetst worden met junior- of volwassentandpasta. Het zijn namelijk de plekken waar kinderen vaak als eerste een gaatje krijgen. Pubers doen er goed aan om alvast te wennen om ook dagelijks tussen de tanden schoon te gaan maken. Bijvoorbeeld met een leuk flossapparaat met water.

Laatste gebit

Implantaten vergen veel schoonmaakwerk. Zij zullen echt de mondhygiënist moeten blijven bezoeken. Dat is echt de sleutel tot het gezonde behoud van dit laatste gebit. De mondhygiënist is er dus voor de wieg tot aan het graf. Welke manier het beste is om de implantaten schoon te maken, is helaas niet zo makkelijk te vertellen. Dit zal per implantaat en persoon verschillend zijn. Er zijn helaas ook niet zo veel onderzoeken gedaan waardoor we niet precies kunnen vertellen wat nu het beste is. Wat wel vaak wordt geadviseerd is gek genoeg een veter! Dus zorg dat jouw drogist ook over platte veters beschikt om je oudere klant tegemoet te komen.