Tandarts wordt niet duurder

"Het vullen van een gaatje of het zetten van een kroon wordt door de invoering van de vrije markt in de mondzorg flink duurder." Dat beweert zorgverzekeraar VGZ dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De oude prijzen zijn echter niet goed te vergelijken met de nieuwe, zeggen tandartsen op www.tandarts.nl. "In het oude systeem werd de prijs voor een behandeling opgesplitst in verschillende delen, bijvoorbeeld verdoving, boren en het vulmateriaal, die elk hun eigen prijs hadden. In het nieuwe systeem zijn die delen samengevoegd in één prijs. Het kan daardoor lijken dat een vulling flink duurder is geworden, maar in feite komt dat doordat nu verdoving, boren en het materiaal bij het tarief inbegrepen zijn."

Het voordeel van deze 'clustering' is dat prijzen van tandartsen makkelijker vergeleken kunnen worden en het maakt de rekening transparanter, zeggen de ondernemende tandartsen.

'Tien procent duurder'
VGZ analyseerde de prijzen van circa tweehonderd tandartspraktijken nadat er signalen binnenkwamen bij de koepel van patiëntenorganisaties NPCF over vermeende prijsstijgingen. Volgens VGZ zijn de prijzen van een bezoek, nu tandartsen per 1 januari die zelf mogen bepalen, gemiddeld met 10 procent omhoog geschoten. In een enkel geval was de behandeling zelfs 30 procent duurder dan vorig jaar. De zorgverzekeraar benadrukt dat het pas 200 van de 8000 tandartspraktijken onder de loep heeft genomen.

Lees verder op de Ondernemer.nl: http://www.deondernemer.nl/deondernemer/621018/Tandarts-wordt-niet-duur…