Bezoek aan tandarts in buitenland groeit snel

Nederlandse tandartsen behoren tot de wereldtop, maar zijn vaak ook duur. Zeker wanneer er kronen, bruggen en implantaten geplaatst moeten worden. Een kroon kost al gauw tussen de 500 en 700 euro, meer dan de meeste Nederlanders per jaar vergoed krijgen van hun verzekering. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor een behandeling in het buitenland.

Speciale reisbureaus verzorgen complete reizen inclusief hotel en tandarts. Begin deze maand verscheen er zelfs een gids voor medisch toerisme, getiteld Flying Patients van Johan Dijkstra. Vooral Hongarije en Turkije zijn erg in trek als tandartsbestemmingen. De prijzen liggen daar gigantisch onder het Nederlandse niveau, maar de kwaliteit en service blijken amper te verschillen.

Rose Stoddart uit Bergschenhoek kan het weten. Zij vertrok naar Hongarije om haar gebit te laten repareren. Door langdurige stress begonnen haar tanden één voor één uit te vallen. In Nederland zou de behandeling die zij nodig had meer dan 9000 euro kosten, in Hongarije slechts 2700 euro. Haar gebit is nu hersteld met veertien porseleinen kronen en een brug.