Tandartsboor onnodig door nieuwe vloeistof

UTRECHT – Gaatjes in tanden herstellen zonder te boren. Dankzij een nieuwe vloeistof kunnen tandartsen binnenkort pijnloos tandbederf bestrijden.

Naar schatting zijn 2,5 miljoen mensen in Nederland bang voor de tandarts.

Voor deze mensen, maar ook voor anderen, wordt een bezoek aan de tandarts binnenkort minder vervelend, dankzij een nieuwe vinding van onderzoekers van de Universiteit van Leeds waarmee tandschade door zuuraanvallen kan worden hersteld.

Tandbederf

De bacteriën in tandplak zetten de suikers in ons voedsel om in zuur. Dit zuur lost de mineralen op waaruit onze tanden bestaan, waardoor microscopisch kleine gaatjes ontstaan.

Als dit tandbederf doorzet komen er steeds meer gaatjes en worden ze ook steeds groter. Uiteindelijk moet een beschadigde tand dan hersteld worden door het beschadigde deel weg te boren en de tand te vullen.

Lees het hele artikel op Nu.nl

Commentaar Tandarts.nl: Een dergelijk middel is enkele malen eerder aangekondigd en heeft nooit zijn weg gevonden in de dagelijkse praktijk.  Ook zijn er gelukkig geen 2,5 miljoen mensen echt bang voor de tandarts, maar eerder minder dan een miljoen.