Meer tandartsen nemen patienten aan

Bijna 4000 tandartspraktijken geven online aan dat ze nieuwe patiënten aannemen. In 2011 nam 27% van de tandartsen nieuwe patiënten aan zonder aanvullende eisen. In 2001 was dit nog 9% van de tandartsen.

Dit staat in de factsheet Toegankelijkheid Mondzorg. Het percentage tandartsen dat nieuwe patiënten aanneemt verschilt per provincie en loopt uiteen van 64 tot 87%. Patiënten kunnen voor spoedeisende behandelingen bij 99% van de tandartsen nog dezelfde dag terecht. Opvallend is ook dat het aantal tandartsen dat de praktijk onvoorwaardelijk sloot voor nieuwe patiënten in de afgelopen 10 jaar is gedaald van 38% naar 10%.

Toename Toegankelijkheid

Het aantal inwoners per tandarts neemt in praktisch alle regio’s af, waardoor de toegankelijkheid van de tandarts toeneemt. Op de regio Groningen na loopt het aantal inwoners per tandarts sinds 2006 met tientallen terug. Zo gaat Flevoland van 2942 naar 2861 inwoners per tandarts en Zuid-Holland zelfs van 2361 naar 2149. Patiënten kunnen via de website allesoverhetgebit.nl zoeken naar tandartsen in de buurt. De Stichting Capaciteitsorgaan voor medische en tandheelkundige vervolgopleidingen stelde eerder al vast dat er in Nederland voldoende tandheelkundige hulp voorhanden is.

Bron: NMT