Susanne Poots: tandarts in de rimboe

Susanne Poots (28) uit Oudenbosch is vier jaar geleden afgestudeerd als tandarts en houdt sindsdien praktijk in het moeilijk begaanbare binnenland van Suriname en werkt voor de stichting Medische Zending op kleine poloklinieken die alleen per vliegtuig bereikbaar zijn. Ze is dus eigenlijk in plaats van een flying doctor een flying dentist.

Poots richt zich vooral op het kindergebit. Ze schrikt echter wel van de slechte gebitten die ze in haar stoel krijgt als gevolg van snoep, cola en andere Westerse zoetigheid. Ze leert Surinaamse kinderen hun gebit te verzorgen met tandenborstel en tandpasta, zo ongeveer als vroeger de schooltandarts Nederland heeft leren tanden poetsen.

Suriname als land bevalt haar prima. "Het is er altijd mooi weer en lekker warm, het binnenland is prachtig en de mensen en het tempo van leven zijn heerlijk relaxed." : aldus Susanne.

De stichting Medische Zending waar Poots voor werkt, is een non-profit-organisatie die gedeeltelijk gefinancierd wordt door de Surinaamse regering, maar die voor de rest afhankelijk is van fondsenwerving.

Voor meer informatie zie:
www.flyingdentist.org
www.medischezending.sr

Publicatiedatum: 16 januari 2009
Bron: BN/ De Stem