Lachen is medicijn tegen pijn

Flink lachen met vrienden helpt om pijn te verzachten. De inspanning van een goede buiklach maakt endorfine vrij. Lachen in gezelschap werkt nog beter en heeft een evolutionaire functie.

Endorfine

Endorfine is een pijnverdrijver die zorgt voor een prettig gevoel. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en van universiteiten uit Groot-Brittannië (Oxford) en de Verenigde Staten (Binghamton) kan een kwartier comedy kijken de pijngrens al met tien procent verhogen. Zij schrijven hierover het artikel Social laughter is correlated with an elevated pain threshold in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Lachbui

Een lachbui ontstaat sneller als mensen in gezelschap zijn. De kans daarop is dertig keer zo groot dan als ze alleen zijn. Juist de lach die in gezelschap wordt gelachen, waarbij een paar keer wordt uitgeademt zonder in te ademen, zorgt voor het vrijkomen van endorfine.

Sociale binding

De onderzoekers suggeren dat lachen, door het endorfine-pijnstillend effect een cruciale rol speelt in de sociale binding. Lachen heeft als doel om snel een positieve stemming te wekken waardoor onze voorouders met dagelijkse stress en conflicten om te gaan', aldus VU-hoogleraar Mark van Vugt.

Onderzoek

De onderzoekers baseren hun conclusies op jarenlange wetenschappelijke experimenten waarbij proefpersonen pijnprikkels toegediend kregen. Hun pijngrens werd gemeten voor en nadat ze langere tijd gelachen hadden door te kijken naar comedy, live of op een scherm. Proefpersonen keken naar serieuze programma's. Van Vugt: 'Alleen het kijken naar iets dat echt lachen veroorzaakt, activeert de endorfine'.

Bron: Vrije Universiteit