Stress, wat doet dit met je gebit?

Stress en mondgezondheid vanuit de Chinese (5 elementen) voedingsleer.

              
Een goede verzorging van je gebit is belangrijk voor de mondgezondheid en het behoud van je gebit, dat weet iedereen wel. Maar er is meer! De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam, het begin van de spijsvertering met een eigen mondflora (bacteriën). Het kauwen, voedsel fijnmaken en mengen met speeksel, is het voorbereiden van voedsel voor het verdere verteringsproces in de darmen. Het gaat in de vertering en stofwisseling om voeden en ontgiften van je lichaam. Een goede balans geeft een gezond lichaam en gezonde geest.

De Chinese geneeskunde is een duizenden jaren oude geneeskunde die erkent is door de WHO, de wereld gezondheidsraad. Deze geneeskunde beziet het lichaam als één geheel en zoekt daarmee ook naar oorzaak en behandeling bij ziekte verder dan alleen het bestrijden van de klacht. De gezondheid van het gebit staat of breekt met de gezondheid van de organen, vooral de lever, maag en de spijsvertering spelen hier een belangrijke rol. De spijsvertering voorziet organen en lichaamsweefsel van Qi, en levenskracht via het en levensenergie dat via de meridianen.

Nog even in het kort; Qi is levenskracht, vitale energie, adem en al dat doet leven en Qi moet stromen, net als bloed. Meridianen zijn de energiebanen in het lichaam, bekend van de acupunctuur, deze moeten vrij zijn van blokkades. Beiden zijn belangrijk voor je vitaliteit, gezondheid én je gebit. Want je gebit valt ook onder de weefsels in je lichaam.
 

Stress


Stress zet je lichaam in een fight or flight stand en spant daarmee de zenuwen aan, dat doet je sympathisch zenuwstelsel automatisch. Als je schrikt dan voel je dat in meteen in je buik, adem stokt, stem verandert, bloeddruk stijgt iets en je hartslag verhoogt. Stress veroorzaakt dus een serie aan fysieke reacties in je lichaam waaronder het stilleggen van de spijsvertering. Wanneer na een acute stresssituatie je lichaam weer snel kan herstellen, is er geen probleem. Het chronisch aanhouden van stress in je lichaam, dát vormt een gezondheidsprobleem, en vormt daarmee ook een risico voor je gebit. Dit geeft ontstekingsgevoeligheden en tekorten in vitamine en mineralen die nodig zijn voor het behoud van gezonde tanden en tandvlees.

Systemisch denken, daar gaat het om in de Chinese geneeswijze.

Hoe heeft de lever- energie (Qi) een rol bij stress?


Je hebt misschien wel eens gehoord van de nervus vagus, de zenuw die de verbinding is tussen darmen en brein. Stress spant je zenuwstelsel aan en geeft een effect, een verstoring in je lever en spijsvertering. Deze organen zijn nodig om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen zoals het ontgiften van je lichaam.

Er is een verband tussen de gezondheid van je spijsvertering en je gebit want stress heeft direct impact op je spijsvertering. De maag spant aan en blokkeert eerder in een goede vertering en opname. De lever is hierbij erg belangrijk.

Het is de lever die vanuit de Traditionele Chinese 5 elementen een relatie met je zenuwstelsel heeft. En hiermee ook meteen de gevolgen ondervindt bij stress.

  • Het is de lever Qi die de spijsvertering moet aansturen en ondersteunen.
  • Het is de lever die een grote rol heeft bij het ontgiften van je lichaam.
  • En juist de lever heeft grote invloed op de gezondheid van je darmen en hiermee ook invloed heeft op je gebit.  
  • De lever moet zorgen dat je Qi vrij kan stromen, net als je bloed. Bloed en qi die de lichaamsweefsels, waaronder je gebit, voeden.
  • Het is de lever Qi die de spijsvertering kan beïnvloeden, sturen. Het is de spijsvertering waaruit je lichaam Qi en bloed haalt dat je organen, weefsel, en wei Qi voedt. (Dit is de Qi, de levensenergie, die stroomt door de buitenste lagen van het lichaam en beschermt het lichaam tegen aanvallen van buitenaf, of te wel je afweer) Stress legt een blok op je maag, de bekende steen op je maag. De lever kan dan niet vrij kan stromen en daarmee zal stress je gezondheid negatief beïnvloeden.

Chronische lichaamsstress door voeding

Chronische stress is niet weg te denken in ons leven en vormt een groot probleem. Als eerste zal het werkstress zijn of mentale overbelasting waar je aan denkt. Maar kun je ook stress krijgen door voeding? Ja en hoe, ik heb dit zelf ervaren, lees meer in mijn andere blogs, een overzicht vind je hier

Denk alleen al aan het binnenkrijgen van veel suiker, alcohol en alle toevoegingen in ultra bewerkt fabrieksvoedsel. Dan is het voeding die het lichaam stress kan geven. Heb jij je ooit hyper gevoelt na heel veel koffie of suiker? Of hoofdpijn en misselijkheid de dag na een avondje stappen? Dat is enorm stressvol voor je lichaam, een reactie op ‘vergiftiging’, het lichaam wil het opruimen en draait overuren.

Maar dat is niet het enige, ook natuurlijke gezonde voeding kan problemen geven. Het gezond voedingspatroon is namelijk persoonlijk en moet bij je te passen, bij jouw levensfase, jouw constitutie, sterke en mindere kanten van deze constitutie, en/ of bij mentale en fysieke klachten.

Conclusie: onze tanden staan dus in één lijn met onze organen.


Stress en emoties beïnvloeden ons zenuwstelsel, het zenuwstelsel dat door je hele lichaam loopt heeft veel impact op je spijsvertering en daarmee ook op je mondgezondheid. Een verminderde darmflora heeft een nadelig effect op je mondflora. Beide flora werken nauw samen in de spijsvertering en mondgezondheid.
 

Denk jij dat jouw voedingspatroon gezond en passend is bij jouw leven, lichaam en gebit?

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn