Wat vergoedt je basisverzekering voor de kosten van de tandarts en wanneer heb je een aanvullende tandverzekering nodig? Hier lees je alles over tandarts vergoeding.

Tandarts vergoeding 

Een bezoekje aan de tandarts brengt vaak de nodige kosten met zich mee. Gelukkig biedt je zorgverzekering in veel gevallen uitkomst. Maar wat vergoedt je basisverzekering precies aan tandartskosten en hoe werkt een aanvullende tandartsverzekering? In dit artikel bespreken we alles over de vergoeding voor de tandarts, zodat jij een bewuste keuze maakt.

Tandarts in basisverzekering 

Voor volwassenen biedt de basisverzekering geen vergoeding voor de tandarts. De basisverzekering vergoedt voor de tandarts en gebit-gerelateerde kosten alleen:

  • Kinderen onder de 18 jaar (uitgezonderd kosten voor orthodontie voor kinderen)
  • Kosten behandelingen door de kaakchirurg in het ziekenhuis
  • Kosten voor een kunstgebit
  • Tandheelkundige zorg bij ernstige (ontwikkelings-)stoornis of afwijking van de mond

Aanvullende verzekering tandarts 

Ga jij vaker naar de tandarts voor behandelingen, zoals het vullen van gaatjes, wortelkanaalbehandelingen of gebitsreinigingen? Dan kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Wanneer je kiest voor een aanvullende tandartsverzekering moet je wel op een aantal zaken letten:

Je hebt de keuze voor een maximaal bedrag dat de tandartsverzekering per jaar vergoedt. Dit is meestal 250, 500, 750 en 1.000 euro per jaar.

Vele verzekeraars vergoeden maximaal 75 of 80 procent van de kosten. Let hierbij goed op als je een tandartsverzekering wilt die per rekening 100 procent van de kosten vergoedt.

Let goed op of je aanvullende tandartsverzekering alles vergoedt. Sommige verzekeraars vergoeden alleen de goedkopere tandartsbehandelingen zoals controles. De duurdere behandelingen, zoals kronen en bruggen, krijg je dan deels vergoed of soms helemaal niet.

Maar kiezen mensen in Nederland voor een aanvullende verzekering tandarts? Uit onderzoek van de vergelijkingssite https://www.geld.nl/ blijkt dat 40% van de verzekerden die kozen voor een aanvullende verzekering dit deden voor een tandarts dekking. Dat maakt de tandarts de meest gekozen aanvullende zorgwens. Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen zegt:” De tandarts helpt je graag bij het maken van een inschatting van de tandartskosten die je het komende jaar kunt verwachten. Zo weet je direct of het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering voor jou wel of geen zin heeft.”

Tip! Wil jij weten welke verzekeraar de tandarts 100% vergoed? Ga je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl. Zo vind gemakkelijk de voordeligste zorgverzekering dat het beste past bij jouw zorgbehoeftes!

Tandarts eigen risico 

Eigen risico betalen voor tandartskosten komt niet vaak voor. Het eigen risico geldt namelijk alleen voor zorg uit de basisverzekering, en daar horen tandartskosten dus niet bij.

Bovendien zijn kinderen tot 18 jaar vrijgesteld van eigen risico. De tandartskosten voor kinderen worden dus compleet vergoed door je basisverzekering, daarvoor betaal je ook geen eigen risico.

Je krijgt dus alleen met eigen risico te maken wanneer je door de basisverzekering tandheelkundige kosten vergoed krijgt, zoals bij een ernstige (ontwikkelings-)stoornis of afwijking van de mond.