Probiotica bij een slechte adem?

Er zijn aanwijzingen dat probiotische culturen effectief zijn tegen een slechte adem. Halitose, zoals een slechte adem of onfrisse mondgeur ook wel wordt genoemd, is geen ziekte maar een ongemak. Hoewel sommige mondziekten, waaronder parodontitis (ernstige tandvleesontsteking), de onderliggende oorzaak kunnen zijn, ligt in ongeveer 90% van de gevallen de oorsprong in de mondholte.

De belangstelling voor probiotica voor de mond is de afgelopen tijd enorm toegenomen. De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd met probiotische stammen die al bekend waren voor de darmgezondheid; het is echter belangrijk om te beseffen dat elk van de verschillende gezondheidsvoordelen voor elke bacteriestam afzonderlijk moet worden bestudeerd omdat elke stam zijn specifieke eigenschappen heeft. Een probiotische bacterie in de mond is dus niet per se een oraal (mond) probioticum en de verhoudingen in effectiviteit kunnen anders zijn. Bovendien is het heel goed mogelijk dat een probiotica soort niet optimaal is voor alle mondgezondheidsdoeleinden; er kunnen bijvoorbeeld verschillende eigenschappen gewenst zijn met betrekking tot de gezondheid van tand en tandvlees. Soms zijn testen noodzakelijk om vast te stellen welke probiotica het beste kan worden ingezet bij problemen in de mond. 

In de volgende artikelen lees je meer over probiotica voor de mondflora en een slechte adem.

https://www.tandarts.nl/mondzorg/mondzorgproducten/probiotica-voor-mond…

https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/slechte-adem-oorzaken-en-…

Wil je in een onderzoek duiken, klik dan op deze link.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36600415/

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

Artikel auteur

Juglen Zwaan

Juglen Zwaan

Voedingskundige, auteur