Laserbehandeling: “het verschil tussen een bezem en een penseel”

Redactie Tandarts.nl: De volgende bijdrage van tandartspraktijk L.I.C.H.T. in Amersfoort is een illustratie op de nieuwe kennispagina op Tandarts.nl over de lasertechniek in de tandheelkunde, geschreven door een autoriteit op dit gebied, Leon Verhagen

Tandartspraktijk L.I.C.H.T.: 'Patiënten die bang zijn voor de tandarts kunnen met gerust hart ademhalen. Sinds kort kunnen zij een laserbehandeling ondergaan voor het verwijderen van gaatjes, voor kleine chirurgische ingrepen en bij tandvlees- en wortelkanaalbehandelingen.

Laser tandheelkunde is een vrij nieuwe behandelvorm die met name in Nederland en de Verenigde Staten een groeiende belangstelling kent. Angst voor de tandarts is daarmee grotendeels verleden tijd.

Voordelen

Er zijn diverse voordelen van laserbehandelingen

  • We noemden het al: het is relatief pijnloos omdat de impulsen van de laser zo zijn afgesteld dat de zenuw de pijn niet registreert. Gaatjes worden verwijderd zonder dat de patiënt er iets van merkt.
  • Een weggelaserd gaatje wordt tevens gesteriliseerd. Hierdoor is er minder kans op een ontstoken zenuw in de kies of tand
  • Het is ook voor andere behandelingen minder belastend voor de patiënt. Bij een tandvleesbehandeling met de laser zijn er geen scalpels of hechtingen nodig. Dit leidt tot minder bloedingen en faciliteert een snellere genezing. Daarnaast kent het hogere slagingspercentages dan traditionele tandvlees behandelingen.
  • Geen vervelende boorgeluiden en geen trillingen, omdat er geen direct contact met de tand of kies is. 
  • de laser heeft een desinfecterende en bacteriedodende werking. Dit is een groot pluspunt bij tandvlees- en wortelkanaalbehandelingen.
  • Verder kan laser ingezet worden bij diegene die uiterst gevoelige tanden hebben en toch graag willen dat de tanden gebleekt worden.

Het verhaal van een tevreden patiënt

Peter D. heeft de voordelen van een laserbehandeling zelf onlangs mogen ervaren. Hij onderging een flap behandeling. Peter: “Ik was gewend aan ingrepen bij de kaakchirurg. Zo een ingreep geeft nog veel last nadat de verdoving is uitgewerkt.

Met de laserbehandeling is dat anders. In het begin voel je wel wat, maar dit verdwijnt omdat de laser verdoofd tijdens de behandeling. Het is opvallend dat er geen bloeding tijdens de behandeling optrad en dat er ook geen napijn was. De laserbehandeling verkies ik absoluut boven de traditionele behandeling waarbij er in het tandvlees gesneden moet worden.”

Laserbehandeling

Weten hoe de lasertechniek werkt?

Lees dan de nieuwe kennispagina op Tandarts.nl over de lasertechniek in de tandheelkunde, geschreven door Leon Verhagen. Met uitleg hoe het werkt, waar deze techniek voor geschikt is en wat je als patiënt kan verwachten. De laser biedt ook mogelijkheden in de orthodontie.  Meer weten? Lees van dezelfde auteur ook de kennispagina over laser in de orthodontie

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform