Met open mond ademen geeft risico's

Mondademhaling versus neusademhaling

Een verkoudheid of een allergie kan tijdelijk een verstopte neus geven waardoor je geneigd bent om door je mond te ademen, je kan dan ook bijna niet anders. Bij chronische neusproblemen, benauwdheid of gewenning is de mondademhaling een makkelijkere manier om te ademen. Ademen is leven en goed (kunnen) ademen is erg belangrijk voor je welzijn. Er zijn boeken vol over geschreven. Door de mond ademen heeft behalve gevolgen voor de algehele gezondheid ook gevolgen voor de mondgezondheid.

Er zijn verschillende risico's verbonden aan het ademen door de mond in plaats van door de neus:

 • De neusholtes met de trilhaartjes zijn ontworpen om de lucht die we inademen te verwarmen, bevochtigen en filteren voordat deze de longen bereikt. Wanneer we door de mond ademen, wordt de lucht niet op deze manier voorbereid, waardoor er minder zuurstof in het bloed terechtkomt.
 • Wanneer we door de mond ademen, verliezen we 40% meer vocht door verdamping. Dit kan leiden tot uitdroging, vooral als we niet genoeg water drinken om dit te compenseren.
 • Ademen door de mond tijdens het slapen kan leiden tot snurken, slaapapneu en andere slaapstoornissen. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag, hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen.
 • Mondademhaling kan ook bijdragen aan tandbederf en andere gebitsproblemen, omdat de mond droger wordt en er minder speeksel geproduceerd wordt om de tanden te beschermen tegen bacteriën en zuren.
 • Wanneer we door de mond ademen, gebruiken we de spieren in de neus en de sinussen niet. Dit kan leiden tot een verzwakking van deze spieren en kan de symptomen van allergieën en andere ademhalingsproblemen verergeren.
 • Ademhalen door de mond resulteert in een smalle bovenkaak. Dit komt doordat de tong zich altijd laag in de mond ligt bij mondademen. De bovenkaak wordt breder door de druk van de tong, maar bij een lage tongligging ontbreekt deze druk. Dat resulteert in onvoldoende ontwikkeling van de bovenkaak.
 • Als we door de mond ademen in plaats van door de neus, kan dit leiden tot een verstopte neus omdat de neusholtes niet worden gebruikt. Dit kan de ademhaling verder bemoeilijken en kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Is een neusademhaling gezonder?

Over het algemeen wordt neusademhaling als gezonder beschouwd dan ademhalen door de mond. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is:

 • De neusholtes zijn ontworpen om de lucht die we inademen te verwarmen, filteren en te bevochtigen voordat deze de longen bereikt. Dit helpt om stof, pollen, bacteriën en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen en de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit kan helpen om ademhalingsproblemen te voorkomen en het risico op infecties te verminderen.
 • Doordat de lucht verwarmd, gefilterd en bevochtig is verbetert de bloedtoevoer naar de longen, waardoor er een betere zuurstofopname in het bloed is. 
 • Door de neus te gebruiken om te ademen tijdens het slapen, kunnen symptomen van snurken, slaapapneu en andere slaapstoornissen worden verminderd of voorkomen.
 • Door door de neus te ademen, wordt de mondvochtigheid op peil gehouden en kan het risico op tandbederf worden verminderd.

Kortom, neusademhaling heeft verschillende voordelen voor de gezondheid en wordt over het algemeen als gezonder beschouwd dan ademhalen door de mond.

Wat kan je doen?

Er is veel kennis over ademtechnieken, verspreid over de wereld en van alle tijden. In veel (oude) culturen is aandacht voor een gezonde ademhaling heel gewoon; in de Chinese geneeskunde is ademen een belangrijk onderdeel voor een goede balans, The Art of Living geeft al decennia wereldwijd ademcursussen, bij yoga is de ademhaling een basis voor alle oefeningen, bij meditatie de methode om bij jezelf te komen. En je hebt misschien ook wel eens gehoord van de Buteyko ademhaling? De Russische dokter Buteyko die astma, slaapapneu, hyperventilatie en andere klachten met ademtechnieken succesvol wist te behandelen. Ook in Nederland zie je steeds meer aandacht voor ademtechnieken, zo zijn er ademcoaches, ademcursussen in sportscholen, yogascholen en mindfulness trainingen maar ook gespecialiseerde logopedisten of oro-myofunctioneel therapeuten die je hierbij kunnen helpen. Het zogenaamde 'breathwork' kom je inmiddels veel tegen. Het boek 'Het nieuwe ademen' van James Nestor geeft kennis en inzicht over wat er allemaal bekend is over ademen. Ter illustratie een klein stukje uit het boek:

Uit het boek Het nieuwe ademen van James Nestor:

‘Omstreeks 1830 gaf de avontuurlijke kunstenaar en onderzoeker George Catlin zijn baan als jurist op en trok de daaropvolgende 6 jaar vele duizenden kilometers door het westen van Amerika waar hij het leven van vijftig indiaanse stammen optekende met wel 600 geschilderde portretten. Ondanks de verschillen in gebruiken en uiterlijkheden tussen de stammen stond hij versteld dat alle vijftig stammen dezelfde buitengewone lichamelijke kenmerken leken te delen als volmaakt rechte tanden, een gezond, recht en sterk lichaam en niemand scheen ooit ziek te zijn. Misvormingen en andere chronische gezondheidsproblemen leken zeldzaam of afwezig. Zowel bij mannen als vrouwen.

De indianen legden uit dat inademen via de mond het lichaam van kracht beroofde, het gezicht vervormde en stress en ziekte veroorzaakte. Inademen via de neus daarentegen hield het lichaam sterk, maakte het gezicht mooi en voorkwam ziekte. De moeders in al deze stammen hielden zich strikt aan het gebruik om na elke voeding de lippen van de baby met hun vingers te sluiten. In de avond bogen ze zich over hun slapende zuigelingen en knepen voorzichtig mondjes dicht als die openvielen.

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Mayke Drost

Mayke Drost

OMFT-gespecialiseerd logopedist