Ingediend door admin-systeembeheer op wo, 01/09/2019 - 11:09

Trauma door klap of ongeval

Door bijvoorbeeld een ongeluk of een klap kan de pulpa van een tand ontstoken raken. De tand kan soms dan (tijdelijk) gevoelig worden voor o.a. aanraking en/of warmte en koude.

In eerste instantie kan, vanwege de toegenomen doorbloeding door de ontsteking, de tand tijdelijk een rood/roze kleur krijgen. Als reactie trekt de pulpa zich soms terug door extra tandbeen (dentine) aan te maken. Dit tandbeen is geel en soms ook donkerder van kleur, waardoor de gehele tand donkerder kan worden zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is.

Verkleuring tand

Indien de pulpa zich niet hersteld, kan deze afsterven en avitaal worden. De tand zal geel-grijs of blauw kunnen verkleuren, zie onderstaande afbeelding. Een dergelijke verkleuring ontstaat door afbraak van de rode bloedcellen, zoals dat ook optreedt bij een blauwe plek in de huid. In deze gevallen zal een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moeten worden. Deze verkleuring van de tand of kies kan in sommige gevallen ook juist optreden door de wortelkanaalbehandeling. (Intern) bleken is over het algemeen een effectieve manier om de tand weer witter te maken.

Mocht er door het trauma een breuk ontstaan zijn die vlakbij of door de pulpa loopt dan zal er ook irritatie optreden en mogelijk een kanaalbehandeling uitgevoerd moeten worden. De pulpa van tanden na een trauma moet nog regelmatig gecontroleerd worden op de vitaliteit, onder andere m.b.v. röntgenfoto's.