Ingediend door admin-systeembeheer op wo, 10/28/2015 - 09:11

Wetgeving bleken

Sinds 2012 geldt aangepaste wetgeving voor tanden bleken. Tandbleek producten die maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten, zijn vrij beschikbaar op de consumentenmarkt. Agressieve bleekmiddelen mogen niet meer worden toegepast op grond van de wetgeving. Alleen een tandarts mag bleekgel toepassen waarin een hoge concentratie van waterstofperoxide zit. Indien je een bleekbehandeling overweegt, dan raden wij je aan om dit met je tandarts of mondhygiënist te bespreken.

Tanden bleken met waterstofperoxide

De methode die het meest gebruikt wordt om tanden te bleken is met een gel waarin waterstofperoxide de werkzame stof is. De waterstofperiode verbleekt de verkleuringen op je tanden. Het droogt de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets poreuzer. Hierdoor wordt het glazuur tijdelijk minder doorzichtig en zie je het donkere tandbeen minder. De tandarts mag bij deze behandeling maximaal 6% waterstofperoxide gebruiken. Ga je naar een salon of koop je een doe het-zelf-setje bij de drogist? Dan mag er maximaal 0.1% waterstofperoxide in zitten. Daardoor zijn die behandelingen niet effectief. Het maakt de tanden hooguit een beetje schoner. Voor veilig bleken en het beste resultaat kun je dus beter naar de tandarts gaan.

Thuisbleken met een bleeklepel

Thuisbleken kan veilig en met meer kans op succes onder begeleiding van een tandarts. Een methode van bleken gebeurt met een bleeklepel in combinatie met bleekgel. Hieronder een wijze waarop de behandeling stapsgewijs uitgevoerd wordt.

  • Bij het eerste bezoek aan de tandarts worden er afdrukken van je gebit genomen.
  • Deze afdrukken worden daarna in gips uitgegoten.
  • De tandtechnieker kan dan op het gipsmodel een (flexibele) kunststof vorm, de lepel met ruimte voor de bleekgel maken.

Gipsmodel met ruimte voor bleekgel (blauwe vlakken) met de daarop passende bleeklepel

  • Bij het tweede bezoek krijg je na uitvoerige instructie, de bleeklepel en de bleekgel mee naar huis.
  • Na het aanbrengen van de bleekgel en het in doen van de lepel kan er begonnen worden met bleken.

Op de vlakken aan de wang/lipzijde van de lepel wordt de bleekgel aangebracht

  • Hou de lepel voor het beste resultaat wel een aantal (drie tot zes) uren in.
  • Dat kan overdag, 's avonds, maar ook 's nachts wanneer u slaapt.
  • Gemiddeld is na één tot vier weken resultaat te zien, in het geval met ernstige verkleuringen dan zal langer gebleekt moeten worden.

Bleektandpasta en whitening tandpasta

Er zijn tandpasta’s met bleekmiddelen die voorspellen de tanden witter te maken. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat deze tandpasta's waarschijnlijk beter in staat zijn om het ontstaan van nieuwe verkleuringen te verminderen dan uw tanden duidelijk zichtbaar witter te maken. De hoeveelheid waterstofperoxide in de tandpasta is te gering om tanden te bleken.

Er ook whitening producten voor thuisgebruik die uw tanden en tandvlees niet beschadigen. Bijvoorbeeld een whitening tandpasta. Dit type tandpasta's beloven bij dagelijks gebruik de tanden witter te maken. Dit is echter niet het geval, wel zal door het schurende effect aanslag worden verwijderd wat ook een extra belasting is voor het tandglazuur. 

Een behandeling voor het bleken van je tanden door de tandarts of het zelf thuis bleken met behulp van de tandarts wordt niet vergoed door de verzekeraars. De prijzen zullen afhankelijk zijn van de methode en de tarieven van de tandarts. Informeer bij je tandarts naar de mogelijkheden en tarieven. Vergelijken kan verstandig zijn want de tarieven voor deze behandelingen zijn niet vastgelegd. 

Lees ook deze blog van Annemarie Federiks over bleken.

Button stoppen met roken middel groot

 

 

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform