Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 06/08/2020 - 17:04

Hoge bloeddruk in relatie tot mondgezondheid

 

Uit onderzoek is gebleken dat een goede parodontale (tandvlees en kaakbot) gezondheid de behandeling bij hypertensie (hoge bloeddruk) positief ondersteunt en dan met name de systolische bloeddruk (bovendruk). 

Patiënten met een goede parodontale gezondheid hadden een verbeterd systolisch bloeddrukprofiel bij behandeling met antihypertensiva (bloedrukverlagende medicatie) in vergelijking met patiënten met een slechte parodontale gezondheid, volgens een studie gepubliceerd in Hypertension.

"Artsen moeten goed letten op de mondgezondheid van patiënten, met name degenen die worden behandeld voor hypertensie. Bij tekenen van ontstekingen; gingivitis en  parodontitis is het verstandig om bij de patiënt erop aan te dringen een bezoek aan de tandarts te brengen” Dit zegt dr. Davide Pietropaoli, van de afdeling leven, gezondheid en milieu wetenschappen aan de Universiteit van L'Aquila in Italië. "Evenzo moeten tandheelkundige zorgverleners zich ervan bewust zijn dat goede mondgezondheid onmisbaar is voor de algehele fysiologische (lichamelijke) gezondheid, inclusief de cardiovasculaire status." (uit persbericht)

Onderzoekers analyseerden gegevens van 3.626 patiënten van de National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2014 die ouder waren dan 30 jaar en werden behandeld voor hypertensie.

Er werden parodontale onderzoeken uitgevoerd en de patiënten werden ingedeeld naar ernst van de parodontitis: geen (47,8%; gemiddelde leeftijd 63 jaar; 40% mannen), mild (2,9%; gemiddelde leeftijd 57 jaar; 46% mannen), matig (37,8%; gemiddeld leeftijd, 64 jaar; 51% mannen) en ernstig (11,5%; gemiddelde leeftijd 63 jaar; 62% mannen). Tijdens het onderzoek werden ook arteriële bloeddruk metingen uitgevoerd.

Patiënten met parodontitis die voor hypertensie werden behandeld, hadden een niet-aangepaste ruwe gemiddelde systolische bloeddruk van ongeveer 2,3 mm Hg hoger in vergelijking met patiënten zonder parodontitis (133,43 mm Hg vs. 131,17 mm Hg; P <0,001). Het verschil tussen de twee groepen nam na aanpassing toe tot ongeveer 3 mm Hg (P <.001).

In vergelijking met patiënten zonder parodontitis hadden degenen met de ziekte een 20% verhoogd risico op een niet-succesvolle antihypertensieve behandeling (OR = 1,2; 95% BI, 1,03-1,39) behalve wanneer C-reactief proteïne in het model was opgenomen (OR = 1,19 ; 95% BI, 0,91-1,54).

Patiënten met matige tot ernstige parodontitis hadden minder goede waarden bij een bloeddruk-controle dan patiënten met milde parodontitis.

"Samen met leefstijlmaatregelen/interventies kan parodontale therapie tot op zekere hoogte bijdragen tot een verlaging van de bloeddruk, waardoor de behoefte aan aanvullende geneesmiddelen mogelijk wordt beperkt", schreven Pietropaoli en collega's.

Button stoppen met roken

Geschreven door Darlene Dobkowski

Vertaald en bewerkt voor Nederland en België door Team Tandarts.nl

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

V2062

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform