Zo gaat u transparant om met vragen over tandartstarieven

Ingediend door Make Marketing Magic op ma, 10/07/2019 - 16:32

Wees simpelweg transparant over de tarieven die u hanteert

Afgelopen zomer kwam de kwestie nog eens in de media voorbij: de jaarlijkse tandartscontrole en behandelingen bij acute tandproblemen zouden moeten worden opgenomen in het basispakket. Daar pleitte dit keer de ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld voor.

Dat doet de organisatie niet voor niets, want onder de laagste inkomens gaat slechts zeven op de tien Nederlanders regelmatig naar de tandarts. Dat kan leiden tot grotere problemen, zoals rotte tanden, ontstekingen en ernstige pijnklachten.

Zowel patiënten met een kleine als met een grote beurs waarderen een open en toegankelijke manier van communiceren door hun tandarts. Staat u op het punt een röntgenfoto te maken van het gebit van uw patiënt simpelweg omdat de laatste foto twee jaar geleden is genomen? Leg dan duidelijk uit waarom u daartoe over wilt gaan.

Prijs benoemen

Veel meer dan vroeger stellen mensen vragen de kosten die met een behandeling of ingreep gepaard gaan. Het maken van een foto is vanuit tandheelkundig en preventief oogpunt vaak noodzakelijk. De patiënt is zich lang niet altijd van die noodzaak bewust. Transparant bent u wanneer u vertelt dat de patiënt 68,77 euro betaalt voor een kaakoverzichtsfoto en 16,05 euro voor een kleine röntgenfoto. Het beoordelen van dit soort foto’s kost de patiënt respectievelijk 25,22 euro of 12,04 euro.

Dat is informatie die patiënten graag vooraf krijgen, zonder het gevoel te krijgen dat ze voor het blok worden gezet. Geef mensen een keuze, maar bied wel een helder advies. De tarieven die hierboven staan genoemd, zijn maximum tarieven. Op Tandarts.nl geven sommige praktijken aan dat ze ‘gunstige prijzen’ hanteren. Voor een aantal behandelingen vragen tandartsen simpelweg een lagere vergoeding. Daar verdienen ze minder op, maar dat compenseren ze met een grotere aanwas van patiënten.

Zo kennen we op Tandarts.nl een tandarts die patiënten niet per behandeling een rekening stuurt, maar een maandelijks bedrag vraagt. Dat doet hij in abonnementsvorm, waarbij hij patiënten laat langskomen wanneer het nodig is. Die werkwijze vraagt wel om een minimum aantal deelnemers, want de één heeft meer zorg nodig dan de ander.

Meest gelezen

De verwachting is niet dat de jaarlijkse tandartscontrole en de vergoeding van specifieke behandelingen terugkomen in het basispakket. Dat maakt dat informatie over de kosten die met tandartsbehandelingen gepaard gaan, veruit het meest gelezen worden op Tandarts.nl. Het blijft een belangrijk en terugkerend issue voor veel mensen.

Bent u zelf benieuwd welke tarieven op dit moment gemiddeld gehanteerd worden? Bekijk dan het handige en complete overzicht zodat u altijd weet hoe uw eigen tarieven zich verhouden tot het gemiddelde.

Auteur: K. Burgers