Willen patiënten een tandarts en mondhygiënist onder één dak?

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op di, 04/23/2019 - 11:10

Samen staan we sterker dan alleen. Dat merken ook steeds meer tandartsen en mondhygiënisten die hun werkzaamheden vanuit één praktijk aanbieden. Patiënten ervaren het als praktisch dat de mondhygiënist letterlijk om de hoek zit van de praktijk van de tandarts.

De twee versterken elkaar en vullen elkaar aan waar nodig.

We geven steeds meer de voorkeur aan efficiëntie en dat geldt ook voor het beheer van onze agenda’s. Na een bezoekje aan de tandarts lopen degenen die hun gebit ook door de mondhygiënist willen laten behandelen, graag direct door naar de aansluitende volgende afspraak.

Bevoegdheden

De mondhygiënist lijkt aan bevoegdheden te winnen ten opzichte van tien jaar geleden. De behandelaar beslist bijvoorbeeld zelf of een restauratie aan een gebit nodig is of nog even kan wachten. De tandarts en de mondhygiënist vullen elkaar aan waar nodig, de tandarts heeft nog altijd de lead.

Werkzaamheden die bij de mondhygiënist liggen zijn het grondig schoonmaken van het gebit, het in kaart brengen van de conditie van het tandvlees en het geven van voorlichting over cariës en de verzorging van het gebit. Het zijn over het algemeen de preventieve behandelingen die door de mondhygiënist worden uitgevoerd.

Wordt uw tandartspraktijk ook versterkt door een mondhygiënist of andersom? In uw profiel op Tandarts.nl kunnen jullie aangeven hoeveel specialisten in de praktijk actief zijn. Tegenwoordig bestaat op de website ook een aparte zoekfunctie naar mondhygiënisten.

Verschil niet altijd duidelijk

Opvallend weetje is dat mensen op straat lang niet altijd het verschil kennen tussen de werkzaamheden van de tandarts en die van de mondhygiënist. De angst waarvan soms sprake is bij mensen, blijkt voor beide behandelaars dan ook van hetzelfde niveau te zijn. Feit is dat de twee elkaar kunnen versterken waar nodig. Doordat beide behandelaars met dezelfde database werken, is overleggen eenvoudig. Voorafgaand aan een ingreep bij de tandarts, kan de mondhygiënist het voorbereidende werk doen.

Werkt u ook samen met een andere behandelaar of geeft u de voorkeur aan het runnen van de praktijk op eigen houtje?