Waarom zou u de praktijk nu al overdragen aan een keten?

Ingediend door Anoniem (niet gecontroleerd) op ma, 08/26/2019 - 09:11

Steeds meer tandartsen kiezen op een bepaald moment in hun carrière voor overname van hun praktijk. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee, die met name de tandartsspecialist van vijftig jaar en ouder lijkt aan te spreken.

Het is een tendens die we dit jaar zien en die zich ook de rest van 2019 nog lijkt door te zetten.

Zowel grote als kleine investeringsmaatschappijen kopen tandartspraktijken op. Het is de zogenaamde buy and build strategy. Doel van deze strategie is praktijken opkopen en vervolgens te bundelen. Dat resulteert in ketens zoals Dent Connect en Dental Clinics of de wat kleinere spelers zoals Fresh Tandartsen en RDW.

Minder tijd en minder kosten

Een tandarts die zich aansluit bij een keten, besteedt in de eerste plaats vanaf dat moment minder uren aan het verzorgen van de administratie. Dat is een keuze, er zijn voldoende specialisten die dit graag in eigen beheer blijven uitvoeren. Behalve het uit handen nemen van de administratie, kunnen ook producten voor de praktijk die onder de keten valt, grootschalig worden ingekocht. Dat drukt de totale kosten en dat merkt uiteindelijk ook een praktijk.

Het zijn niet alleen de tandartsen die overwegen en vaak ook besluiten de praktijk als franchise verder te laten gaan. Ook orthodontisten zien dat als een aantrekkelijke optie. Praktijken hanteren wel als uitgangspunt dat de patiënt weinig tot niets van de overname gaat merken.

Het meest gunstige voordeel voor een specialist is dat er sprake is van continuïteit van de praktijk. Wilt u op uw vijftigste of zestigste minder gaan werken en uiteindelijk stoppen met de praktijk, dan zorgt de keten voor waarborging. Ook in het geval van letterlijke opvolging kan de keten ondersteunen.

Zodra de tandarts de praktijk overdraagt, komt hij of zij in loondienst. Het kan gunstig zijn het bedrag dat op het moment van overname wordt uitgekeerd, vijftien jaar eerder te ontvangen dan vooraf bedacht. Mogelijk heeft u nu al tal van goede bestemmingen voor het overnamebedrag, waar u op jongere leeftijd nog meer van profiteert. Op het moment van overname, bent u niet langer eindverantwoordelijk. Dat kan in de rest van uw carrière zorgen voor verlichting en een flinke verlaging van de lastendruk.

Personeelsbeleid overnemen

Voor een groot aantal tandartsen speelt ook de overdracht van personeelsbeleid een rol. Valt de praktijk voortaan onder een keten, dan hoeft u niet langer zelf vervanging te regelen op het moment dat een medewerker zich ziek meldt. Ander bijkomend aspect is het laten invullen van openstaande vacatures.

Het zijn stuk voor stuk overwegingen die op een bepaald moment aantrekkelijker voor u kunnen zijn dan ze tien jaar geleden nog leken. Uitgangspunt is dat de keuze die u maakt aansluit bij uw wensen en de manier waarop u zelf graag wilt werken.

Auteur: K. Burgers