Toch het BIG-nummer tonen op alle communicatiemiddelen

Ingediend door Make Marketing Magic op wo, 03/27/2019 - 12:31

Toch het BIG-nummer tonen op alle communicatiemiddelen

Was u nog in de veronderstelling dat u de laatste dagen van maart uw BIG-nummer op alle communicatiemiddelen kenbaar moest maken, dan kunt u opgelucht ademhalen. Het Ministerie van Volksgezondheid gaat voorlopig niet handhaven op het zichtbaar voeren van het nummer.

Het scheelt ook specialisten zoals tandartsen en mondhygiënisten voorlopig een aantal administratieve werkzaamheden. Het briefpapier, de website, facturen en het communicatiescherm in de wachtkamer mogen onveranderd blijven.

We merken dat de vermelding van een BIG-nummer betrouwbaar op patiënten overkomt. Ze weten daarmee waar ze aan toe zijn en het garandeert dat het Ministerie van Volksgezondheid de specialist heeft beoordeeld. De vermelding van het nummer op communicatiemiddelen maakt het makkelijker voor de patiënt te controleren of de tandarts, orthodontist of MKA-chirurg in het BIG-register staat ingeschreven.

Weerstand

Slechts een paar weken geleden werd bekend dat het ministerie niet gaat handhaven op het zichtbaar voeren van het nummer. De weerstand vanuit het KNMT was groot, want de maatregel zou zorgen voor een disproportionele toename van de lastendruk. De beroepsvereniging vond het onaanvaardbaar dat de maatregel zonder overleg met de zorg tot stand is gekomen en trok daarop aan de bel.

Met het voorlopig intrekken van de maatregel krijgen praktijken meer tijd om het zichtbaar voeren van het nummer in orde te maken. Mogelijk leidt dit tot een nieuw, aangepast besluit. Wij verwachten dat uiteindelijk iedereen het nummer moet tonen.

Oplossing

Voor die mogelijke handhaving gaat het ministerie nu in overleg met beroeps- en brancheorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland en de Patiëntenfederatie. Samen willen ze tot een oplossing komen met aandacht voor de administratieve lasten waarbij voldoende tijd is voor de invoering.

Behalve tandartsen en mondhygiënisten stralen ook verpleegkundigen, artsen en verloskundigen een bepaald vertrouwen uit op het moment dat ze hun BIG-nummer actief kenbaar maken. Vanwege het tekort aan tandartsen komen steeds meer mensen uit deze beroepsgroep vanuit het buitenland naar ons land toe en zij hebben lang niet allemaal de beschikking over het nummer.

Ook op Tandarts.nl kunt u het nummer eenvoudig kenbaar maken. Daarmee maakt u het online profiel weer een stukje completer.