Ruth Kruijshoop, eigenaar van de KDMS Academy

Ingediend door admin-beheer op vr, 06/03/2022 - 13:25

Afbeelding met persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Even voorstellen

 

Even voorstellen: Ik ben Ruth Kruijshoop, eigenaar van de KDMS Academy. Een leeromgeving gericht op management trainingen speciaal ontwikkeld voor praktijk managers en praktijk eigenaren. Praktijkmanagers hebben een gigantisch surrealistisch functieprofiel, als je dat leest moet je wel een supermanager zij om op alle zes de deelgebieden te kunnen managen. Ik zie ook een grote verscheidenheid aan functieinhoud. Een praktijkmanager van een 3 kamer praktijk doet vaak van alles een beetje, pakt ook inkoop uit, regelt nieuwe uniformen, maakt de roosters en zit regelmatig afspraken ook nog in te plannen. Terwijl een praktijkmanager van een 8 kamerpraktijk zelf balie assistentes heeft die ook aangestuurd moeten worden, veel meer overlegvormen moet kunnen beheersen in voorzitterschap en waar briefings nog belangrijker zijn.

Om maar even een voorbeeld te noemen. Daarom heb ik de functie gesplitst in 3 levels: junior, senior en regiomanagers. De een is niet beter dan de ander maar de accenten liggen gewoon ergens anders. Als regiomanager moet je nog meer in de helicopterview komen en verbinden werken. Het is natuurlijk heel belangrijk dat alle praktijken wel dezelfde uitstraling en aanvliegroute hebben. Dat dat herkenbaar is voor de patiënt.

Praktijkmanagers kunnen daarom op hun eigen level een membership aangaan waardoor ze versterkende verdiepingsopties krijgen om te verbeteren en te versterken in de aansturing van een mond/zorgteam op hun eigen ontwikkelniveau. Coachinggesprekken en privétraining kunnen ze voor kiezen maar ook is alleen online verdiepen mogelijk. Ze zijn al zo druk, dus ik heb echt gekeken naar hoe ik ze kan ontlasten. Daarom opent iedere maand een module online, en sluiten we de online module af met opdrachten om de lesstof te verankeren en onderzoeken we in een prive sessie waar de kernkwaliteit van de praktijk manager op dat deelgebied nog beter kan ingezet worden.

Voor praktijkeigenaren is een speciaal executive programma ontwikkeld die ze inspireert en leert beter te leiden, ondernemen maar ook te delegeren aan bijvoorbeeld de praktijkmanager. Er komt enorm veel af op de praktijkleiders tegenwoordig, in de huisartsenzorg is het zelfs zover dat ze in opstand komen en de aansturing van hun praktijk als ‘ondoenlijk’ervaren. Dat heeft meerdere oorzaken, maar dat geeft ook meerdere oplossingen om de druk te verminderen. Lean aansturen, sterke praktijkmanagers in dienst nemen die taken kunnen overnemen, beter worden in teamaansturing zijn terugkerende solutions.

Het unike groeiprogramma heb ik 2 jaar de tijd voor genomen om te ontwikkelen en is sinds 2022 beschikbaar voor praktijkeigenaren. Het wordt als zeer verrijkend ervaren en ik ben er trots op al heel wat praktijken te hebben kunnen motiveren en helpen om anders te gaan leidinggeven. Omdat ik voelde dat dit programma wel een unicum is heb ik de intellectuele eigendomsrechten vastgelegd.

Visionair leiderschap is niet aangeboren, maar aangeleerd. Vanuit mijn expertise in leidinggeven gecombineerd met ervaring en kennis van praktijkmanagement geef ik praktijkleiders tools om planmatiger en doelgericht te gaan werken. Het doel bepalen we samen en kan ook zijn:meer balans tussen privé en werk. Maar de mainfocus ligt altijd op groei. Groeien als praktijk, starten met een praktijk, of verbeteren in de praktijkvoering en bijvoorbeeld uitbreiden, daarvoor heb je wel een helicopterview nodig en een sterke uitwerking van je missie. Zo is je visie overdragen aan de medewerkers is noodzakelijk om te groeien maar dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Daarom begin ik altijd met een ambitie- en groeiscan, je moet namelijk wel weten of de praktijk net zo klaar is voor de groei en verandering als jij bent als eigenaar. Als het team dat nog niet is, dan maken we een concreet groeiplan om toch de ambities om te zetten in daden. Ik ben naamdrager van de Orde van Organisatie Adviseurs geworden en geaccrediteerd executive coach bij de NOBCO. Ik weet dat ik mijn kwaliteiten kan inzetten en optimaal kan benutten door dit programma aan te bieden. Door de CRKBO ben ik geaccrediteerd docent, vanuit die rol geef ik Praktijkmanagers gratis webinars, bij een membership een eigen online ontwikkelplan, waarin ze ook zelf bij kunnen houden in hoeverre ze richting hun ontwikkeldoel bewegen en nog veel meer. Op maat, en persoonsgericht werken is mijn richtlijn, praktijken helpen verbeteren met managen is mijn doel. Al met al denk ik dat de KDMS Academy een uniek aanbod heeft voor praktijken, mijn krachtveld is met name in dental practice maar ook andere zorgpraktijken profiteren inmiddels van een samenwerking.