Praktijkmanager, een “must have”

Ingediend door admin-beheer op vr, 06/24/2022 - 15:04

Maaike van der Mee

Als praktijkmanager promoot ik natuurlijk graag mijn eigen functie. Het is een uitdagend en vooral afwisselend beroep en geen dag is hetzelfde. Mede door de dynamische omgeving van een mondzorgpraktijk. 

Juist deze dynamiek zorgt ervoor dat ik mij dagelijks nuttig voel in de praktijk. Door mijn aanwezigheid maak ik het voor iedereen aangenamer om te werken.

Als manager in de mondzorg ben je van alle markten thuis. Of het nu om kamerbezetting, HR-taken of hospitality gaat. De spin in het web van de praktijk. 

Ik verveel mijzelf nooit en ik hoef ook nooit te denken; ”goh wat zal ik eens gaan doen vandaag”.  Hiermee wil ik benadrukken dat een praktijkmanager een “must have” is voor de professionele mondzorgpraktijk.

De tijd van één tandarts en één assistente is verleden tijd. Praktijken zijn bedrijven geworden met alle aspecten die daarbij horen. Als praktijkeigenaar(eigenaren) kun je simpelweg niet alles in je ééntje doen. Dat kost veel te veel tijd. En deze(kostbare) tijd kun je beter besteden aan het behandelen van patiënten. 

Veel tijd gaat verloren aan HR-taken. Het werven van personeel, roosters maken, brandjes blussen tussen personeel onderling het regelen van verlof en salaris aangelegenheden. Daar heb je als tandarts helemaal niet voor gestudeerd, laat dit aan iemand over die dat goed kan. Zoals je ook nooit hebt geleerd om leiding te geven. Het bespaart je zoveel tijd. Ook de teamperikelen kun je beter aan de praktijkmanager overlaten. Hij/zij zorgt ervoor dat er een fijne teamgeest is wat resulteert in een goede samenwerking wat uiteindelijk ook de omzet ten goede komt. 

Als je geen praktijkmanager hebt, moet je met al je medewerkers voortdurend contact hebben. De praktijkmanager is je spreekbuis en dus de meeste tijd communiceer je met hem/haar. Dat scheelt tijd!  Er is dus meer ruimte voor patiëntenbehandelingen maar ook meer ruimte voor vrije tijd! Een praktijkmanager verdient zichzelf terug!

Dutch Dental Academy biedt een hele goede Basistraining voor startende praktijkmanagers. 

Auteur: Maaike van der Mee