Als ouders zelf niet naar de tandarts gaan

In de media verscheen recent een artikel van de Pakistaans-Amerikaanse schrijver en acteur Kumail Nanjiani waarin hij vertelde dat hij 15 jaar lang geen tandarts bezocht, ondanks diverse klachten. Zo was het eten van een ijsje gevoelig en had hij jarenlang last van 2 pijnlijke tanden. Uiteindelijk bezoekt hij de tandarts nadat er een tand brak tijdens opnamen van een mini serie. Hij vertelt in het artikel dat zijn moeder het nut van een bezoek aan de tandarts niet zag en nog niet ziet. Toen hij uiteindelijk naar de tandarts ging vroeg ze ‘waarom?’.

Belangrijke taak van de ouders

Het is goed om als ouder af en toe stil te staan bij de vraag wat je je kinderen eigenlijk graag wilt meegeven in hun leven. Vaak zit je zo in de flow van het drukke leven dat dit niet zomaar in je opkomt. Het kan ook heel simpel, bijvoorbeeld hoe je goed voor jezelf kan zorgen kan al door dagelijkse gezonde gewoonten in het gezin. Ongemerkt geef je kinderen dan al veel waardevolle lessen mee.  Daarom is het zo belangrijk dat je als ouder het goede voorbeeld geeft. Dokter Martin Bennis schreef daar eerder een blog over op Tandarts.nl.

Geen geld voor de tandarts?

In Nederland zijn kinderen tot 18 jaar automatisch gratis verzekerd voor de tandarts. Heb je als ouder niet de financiële middelen om naar de tandarts te gaan, ga in ieder geval met je kinderen. Je hoeft je niet te schamen omdat mondzorg voor jouzelf op dat moment even onbereikbaar is. Helaas is dat de laatste tijd voor steeds meer mensen het geval en je geeft een sterk signaal af als je met je kinderen toch naar de mondzorgpraktijk gaat. Tip: vertel dit ook bij het maken van een afspraak en/ of ga naar een speciale kindertandartspraktijk om financiële verassingen te voorkomen. Lees ook het verhaal van Marlou en hoe zij het met hulp van de Voorzieningenwijzer nu weer toegang heeft tot mondzorg.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform