Twijfel je over het wel of niet laten verwijderen van je verstandskiezen?

4 feiten op een rij die bij die keuze kunnen helpen

Het verwijderen van verstandskiezen is een van de meest voorkomende ingrepen binnen de kaakchirurgie. Deze ingreep wordt uitgevoerd op advies van een tandarts of een kaakchirurg. Vaak wordt dit advies gegeven omdat er klachten zijn, maar ook verstandskiezen die nog geen klachten geven kunnen worden verwijderd. Dan is het doel om problemen in de toekomst te voorkomen. Bij deze ingreep kunnen complicaties voorkomen, zoals een wondinfectie of schade aan de zenuw. Als je tandarts of kaakchirurg voorstelt om de verstandskiezen te verwijderen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Dan kun je zelf goed meebeslissen over het wel of niet laten uitvoeren van deze ingreep. In dit artikel zetten we 4 feiten op een rij over het verwijderen van verstandskiezen die je kunnen helpen bij het nemen van de beslissing.

1. Verstandskiezen zorgen niet altijd voor problemen

Er zijn veel mensen die hun verstandskiezen laten verwijderen, maar er zijn ook genoeg mensen die hun verstandskiezen laten zitten. Als er voldoende plaats in de mond aanwezig is, zullen de verstandskiezen niet tot problemen leiden. Maar als ze ontstoken raken, scheef gaan groeien of andere tanden in de weg gaan staan, dan kan dit wel voor problemen zorgen en is het soms beter ze te laten verwijderen.

2. Het verwijderen van verstandskiezen is niet zo pijnlijk, de napijn kan wel vervelend zijn

Door de verdoving die wordt gebruikt tijdens het verwijderen van de kies, zal de ingreep pijnloos uitgevoerd kunnen worden. Je zult wel de bewegingen en trillingen van de boor en andere instrumenten voelen. Als de verdoving na 2 tot 5 uur is uitgewerkt, is het verstandig om paracetamol en eventueel ibuprofen in te nemen. Zo kun je de napijn verdoven. Let op: volg hierbij wel altijd de instructies van je tandarts of kaakchirurg op. Verder is het voor iedereen weer anders hoeveel napijn er ervaren wordt. Je kunt ervan uitgaan dat de pijn langzaamaan zal verdwijnen.

Na de ingreep kan je een zwelling van de wang krijgen. Dit kun je tegengaan door de wang te koelen met een koud kompres. Verder kan er in de eerste twaalf uur na de ingreep nog wat bloed uit de wond komen. Voor het herstel is het wel belangrijk om voorzichtig om te gaan met de wond: poets dus niet te hard. Ben ook met spoelen voorzichtig. De eerste 24 uur is het verstandiger om niet te spoelen. Volg hierbij ook altijd de instructies van de tandarts of kaakchirurg op. Als de wond na twee weken nog niet geheeld is, neem dan contact op met je tandarts of kaakchirurg.

3. Er is een kans op een complicatie na het verwijderen van verstandskiezen

Zoals er bij iedere ingreep risico’s zijn en er kans bestaat op complicaties, is dat ook het geval bij het verwijderen van verstandskiezen. Deze complicaties komen niet vaak voor, maar toch is het goed om er bewust van te zijn bij het maken van de keuze om je verstandskiezen wel of niet te laten verwijderen. Complicaties die kunnen optreden zijn:

  • een nabloeding
  • hoge koorts
  • heftige pijn en zwelling
  • infectie van de wond
  • moeilijkheden bij het openen van de mond
  • gevoelsstoornissen van de kin of kaak door zenuwschade

Bespreek deze risico’s met je arts voordat je de keuze maakt om je verstandskiezen wel of niet te laten verwijderen.

4. Het verwijderen van verstandskiezen wordt niet altijd vergoed

Niet altijd wordt het verwijderen van verstandskiezen vergoed. Zo ligt het er onder andere aan wie de verstandskiezen verwijdert. Als dat door de tandarts gebeurt en je bent ouder dan 18 jaar dan wordt de ingreep niet vergoed vanuit de Basisverzekering. Je zult dus aanvullend verzekerd moeten zijn. Als de kaakchirurg de verstandskiezen verwijderd, valt dat onder medisch-specialistische zorg en dan wordt de ingreep vergoed vanuit de Basisverzekering. Let er wel op dat het eigen risico eerst zal worden aangesproken. Het is verstandig om bij je zorgverzekeraar na te gaan of deze ingreep binnen jouw verzekering valt. Zo voorkom je dat je ineens voor onverwachte kosten komt te staan.

Twijfelt u of u uw verstandskiezen wilt laten verwijderen?

Bij Hikos zijn kaakchirurgen aangesloten die laagdrempelig met je mee kunnen denken* en je kunnen helpen bij het nemen van een besluit. Wil je meer informatie over Hikos? Klik op mijn naam onder deze blog of neem contact met ons op via de website of bel ons op 020-2117206.

* Een telefonisch consult van 20 minuten brengt kosten met zich mee.

Artikel auteur

Jacqueline Timmermans

Jacqueline Timmermans

Arts, oprichter Hikos