Een gezonde leefstijl voor iedereen

Alleen in 2023 nog kosteloos met STAP subsidie. Totaalaanpak met persoonlijke begeleiding

Aandacht voor leefstijlbasics, mondzorg en positieve gezondheid

In de nieuwsbrieven van Tandarts.nl vestigen we regelmatig de aandacht op het belang van een gezonde leefstijl voor een gezond gebit en het belang van een gezond gebit voor een goede weerstand ter bescherming van de gezondheid. Wil jij je vaardigheden op het gebied van een gezonde leefstijl verbeteren en daarbij de support van een leefstijlprofessional uit de praktijk? Dan is de training Een gezonde leefstijl voor iedereen van IMPACT training en advies iets voor jou. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een leefstijlprofessional uit de praktijk. Met STAP subsidie kun je deze training kosteloos volgen.

De training duurt 3 tot 6 maanden en is een investering voor de rest van je leven. Je studeert in je eigen tempo. Je hebt 12 maanden de tijd. Je kunt voor dit traject in 2023 nog twee keer STAP subsidie aanvragen (op 4 september en 1 november). IMPACT training en advies, die de training aanbiedt, is erkend door de NRTO. Kwaliteit is dus gegarandeerd. IMPACT helpt je bij de aanvraag van de subsidie.

Met deze e-learning leer je wat werkt voor jóu en hoe je gezonder leven spelenderwijs kunt volhouden. 

Praktijkgerichte modules

hart voeding

‘Een gezonde leefstijl voor iedereen’ bestaat 12 praktijkgerichte modules, waaronder een unieke module over leefstijl en mondhygiëne. Centraal staat het aanleren van gezonde keuzes en gedragsverandering met kleine haalbare stappen. Je leert over de leefstijlbasics gezonde voeding, gezond gewicht, voldoende bewegen, ontspanning en herstel. Maar er is meer. Er is aandacht voor stoppen met roken en teveel alcohol drinken, cannabis en de e-smoker. Je staat stil bij energie gevende en energie vretende emoties en de module over Positieve Gezondheid laat het belang zien voor de gezondheid van onder meer verbinding en zingeving.

goed gesprek

Mondhygiëne

Mondhygiëne is onderdeel van een dagelijkse gezonde leefstijl en hiermee kan je direct positieve invloed uitoefenen op je algehele gezondheid. Er is een wisselwerking tussen een gezond gebit en een gezond lichaam

Studies hebben aangetoond dat een ongezonde mond in verband staat met welvaartsziekten en zelfs Alzheimer en vormen van kanker. In tijden van virussen als in het ‘griepseizoen’ en zoals in 2020 en 2021 met COVID-19 is een goede weerstand nog belangrijker. Met een goede weerstand is een lichaam beter bestand tegen ‘aanvallen’ van virussen en bacteriën. Een besmetting zal minder gevolgen hebben en het herstel sneller gaan.  Een gezonde mond helpt je weerstand te verhogen en je lichaam weerbaar en sterk te maken.

Automatische herstelmechanismes in het lichaam om met alle dagelijkse uitdagingen om te gaan, kunnen overbelast raken. Er kunnen problemen ontstaan als we deze mechanismes te vaak en te lang nodig hebben. Die mechanismes komen in actie bij (chronische) stress, onvoldoende beweging, onvolwaardige voeding, slaapgebrek, roken, te veel alcohol drinken en een slecht verzorgd gebit. Het omgekeerde is ook waar: ontspanning, volwaardige voeding, beweging en goed voor je gebit zorgen, geeft een algehele boost voor de gezondheid. Je kunt hierop zelf invloed uitoefenen. . In de training leer je hoe dat in elkaar steekt en krijg je inspiratie en tips om in de praktijk ermee aan de slag te kunnen.

Gevolgen disbalans

  • Stress, voeding, beweging en milieu hebben invloed op de weerstand en dus ook de mondgezondheid. Is hierin een disbalans of verstoring dan zorgt dit o.a. voor:
  • een verstoorde energiebalans of energieverdeling (vermoeidheid, futloosheid);
  • verstoorde glucose en insuline balans;
  • infectiegevoeligheid en vrij spel voor ziekmakende bacteriën in het lichaam;
  • overactief immuunsysteem (met als gevolg o.a. allergieën);
  • vertraagd herstel na sport, arbeid of ziekte;
  • tandvleesproblemen die een verhoogde kans geven op bepaalde ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie, chronische ademhalingsproblemen en complicaties bij de zwangerschap.

Meer weten en/of direct aanmelden? (*)

Ga naar: aanmelden training Een gezonde leefstijl voor iedereen, en (*) kies met of zonder voorbehoud van toekenning STAP subsidie 2023.

Je krijgt persoonlijke begeleiding van een leefstijlprofessional uit de praktijk

De knop moet om, maar hoe?

goed gesprek

De knop moet om, maar hoe? Van alle kanten word je bestookt met goedbedoelde adviezen, de één zegt dit, de ander dat, je zou er bijna moedeloos van worden… Waar begin je?  Je hebt het al zo vaak geprobeerd: meer bewegen, gezonder te eten, stoppen met roken en minder alcohol drinken.  Je wilt het graag volhouden!  Dan hebben we nu goed nieuws voor je. Met de e-learning

‘Een gezonde leefstijl voor iedereen’ leer je wat werkt voor jóu en hoe je gezonder leven spelenderwijs kunt volhouden. Alleen in 2023 nog kosteloos met STAP subsidie

Door: Rosaline Ratering-McDonald, Leefstijltrainer en stoppen met roken coach (CRKBO en KABIZ geregistreerd)

Bronnen:

Een gezonde leefstijl voor iedereen, IMPACT training en advies 2023; Gezondeleefstijlcoach.nl, tandartsverzekering.nl

Beeld: stock Canva Pro / GLC via Gezondeleestijlcoach.

Artikel auteur

Rosaline Ratering-McDonald

Rosaline Ratering-McDonald

Docent leefstijlcoaching, gediplomeerd voedingsdeskundige - Stoppen Met Roken Coach