Pubers lopen meer risico op tandbederf

Pubers nemen een aparte plaats in, in de praktijk. Zij zijn op een bepaald moment zo druk met zichzelf, hun identiteit, plaats in de groep en allerlei andere zaken, dat de mondhygiëne naar de laatste plaats zakt. Ongeveer naast het huiswerk of kamer opruimen. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op tandbederf.

Veel pubers zitten ook nog eens in de beugel en dan kan zich een kleine ramp voltrekken. Fors ontstoken tandvlees, dik, rood, gezwollen en vieze slotjes. Het zijn soms hele gevechten om ze toch iets aan die mondhygiëne te laten doen.

Een schone mond bekt beter!

Een ieders mond zit vol met bacteriën. Een miljard zelfs. En die bacteriën hebben een afvalproduct namelijk zuren die je tanden aantasten en irriterende stoffen die je tandvlees doen ontsteken. Die zuren noemen wij ook wel “bacteriepies”. Daarnaast kan er een zwavelachtige geur door ze geproduceerd worden wat zorgt voor een slechte adem. En dat is een afknapper.

bacteriepoes

Voor wie meer wil weten over bacteriën: Een mondvol microbieel leven - NEMO 

Lekker boeiend!

Waarschijnlijk ligt je focus nu even op andere zaken, maar als je toch dagelijks wat tijd en aandacht besteed aan een goede mondhygiëne, zul je daar je leven lang plezier van blijven houden. Het is niet moeilijk, dat scheelt. Het is alleen lastig om soms in je schema in te passen. Wat helpt is om vaste tijden aan te houden die voor jou werken. En dat zijn niet per se dezelfde welke voor iemand anders werken. Als jij ’s ochtends om 6u wil poetsen en ’s avonds om 11 uur, dan is dat net zo goed als iemand die ’s ochtends om 10u poetst en ’s avonds om 6u. Als het maar 2x per dag gebeurt. Het meest lastig is nog om elke dag 1x tussen je tanden te reinigen. Tip: doe dat vóór 1 van de 2 poetsbeurten, dan vergeet je het minder snel.

Begin alsjeblieft niet aan roken, snus of vapen, het is zo verslavend dat het al snel heel moeilijk is om er weer vanaf te komen. Je wordt in de maling genomen en verleid door een industrie zonder geweten, die alleen maar geld wil verdienen ten koste van jouw gezondheid. Hoe meer jongeren verslaafd hoe beter, is hun motto.

Eet gezond in plaats van allerlei snackjes, waarmee niet gezegd is dat je nooit mag snacken. Probeer tussen elk eet- en drinkmoment 2 uur de tijd te laten zodat je glazuur kan hertellen en er geen grote gaten geboord hoeven te worden. En qua drinken: energy drinks zijn natuurlijk vreselijk slecht, maar ook ice tea en andere light frisdranken. Daar zit geen suiker in maar wel heel veel zuur wat je glazuur gewoon oplost. Drink het allerliefst water, gewoon uit de kraan is prima. En als je echt energy wil drinken spoel dan je mond na met water.

Over spoelen gesproken: een fluoride mondspoeling 1x dag tussen de poestbeurten in, kan geen kwaad. Vraag je mondhygiënist om advies.

Kijk hier hoe erosie eruit ziet: Dental Erosion - YouTube

Een gezond gebit is een gezonder lichaam en zal je ook later vervelende kiespijnen, behandelingen en dus hoge tandartskosten besparen.

Als je nu 2 keer per jaar voor controle naar de tandarts blijft gaan, dat weet je hoe je gebit ervoor staat. En ga dan zeker ook naar de mondhygiënist zodat je gebit en je tandvlees gezond wordt en blijft. En wist je dat tot 18 jaar, dus tot en met 17 jaar, mondzorg gratis is?  

tandsteen en schoon gebit Gebitsreiniging door de mondhygiënist: alles weer stralend schoon!

Waarvoor zou je het doen?

Ten eerste doe je het voor jezelf, een verzorgde frisse mond is een fijn gevoel en staat ook wel zo mooi. Het is het eerste waar men naar kijkt, je gebit. En een verzorgde glimlach staat ook voor gezondheid en succes.

De risico’s op een rijtje:

  • Tandbederf: Dat is de aantasting van de harde beschermlaag van tanden en kiezen, het glazuur. Hierdoor ontstaan gaatjes.
  • Tanderosie: Dat is het oplossen van het tandglazuur veroorzaakt door zuren die in frisdrank, vruchtensappen en andere zure dranken (b.v. energiedrankjes, ice tea, cola light) zitten.
  • Tandvleesontsteking: Ook wel gingivitis genoemd. Als gevolg van onvoldoende mondhygiëne kunnen pubers tandvleesontsteking ontwikkelen. Je herkent dit door bloedend tandvlees tijdens het poetsen en rood, gezwollen tandvlees.
  • Scheve tanden of een overbeet mocht je een tand of kies zelfs verliezen! Het gebit is nog in ontwikkeling en tanden kunnen verschuiven.
  • Tandvleesaandoeningen en mondkanker op latere leeftijd door het gebruik van tabak en vapers

missende tand en wenkbrauw

Tips voor ouders

  • Maak mondgezondheid tot een prioriteit. Ouders moeten het belang van mondgezondheid benadrukken en de puber helpen herinneren dat een goede mondhygiëne belangrijk is voor de algemene gezondheid en het welzijn. Help ze herinneren aan het poetsen en tussen de tanden reinigen.
  • Neem ze mee naar de mondhygiënist. Vreemde ogen dwingen en een puber is echt een hele leuke patiënt.  Althans, ik hou ervan. Ik hoef ook niet met ze te dealen op elk vlak, alleen maar met de mondhygiëne. Het is een kwestie van herhalen, laten terugkomen, herhalen en nog een paar rondjes laten terugkomen. Het is fijn als ouders meekomen zodat ze weten wat er gezegd wordt en er eventueel wat controle uitgeoefend kan worden thuis. Maar het is vooral fijn als een ouder de juiste spullen aanschaft, zodat de puber alles op een dienblaadje aangereikt krijgt, om alle orders uit te voeren. Het is niet anders en het gaat voorbij, echt. Maak gebruik van de “gratis” mondzorg zodat de puber met een gezonde mond en een gaaf gebit ‘’weer wakker wordt’’.
  • Geef het goede voorbeeld. Als de ouders zelf hun gebit goed verzorgen, is de kans groter dat kinderen dat ook doen. Krijgen ze het al van jongs af aan mee dan is die kans nog groter. Let daarbij ook op voeding en op het drinken van water, koffie en thee zonder suiker.
  • Laat kinderen en pubers zelf meedenken over hun eigen gezondheid. Door ze erbij te betrekken, bijvoorbeeld samen koken, zullen ze sneller geneigd zijn om verantwoordelijkheid te nemen over hun eigen gezondheid.
  • Stel eventueel een doel, een realistisch doel. Bijvoorbeeld een tevreden mondhygiënist bij het eerstvolgende bezoek of de tandarts die ziet dat een beginnend gaatje vanzelf hersteld is door de goede mondverzorging.

Door deze tips te gebruiken kan je kinderen zelf de verantwoording leren nemen voor hun (mond) gezondheid. Kinderen moeten het uiteindelijk zelf (gaan) doen maar tijdens de puberteit hebben ze nog veel begeleiding nodig.

Artikel auteur

Annemarie Frederiks

Annemarie Frederiks

mondhygiënist en kindertandverzorgende