Wat weet jij over kauwen en kauwproblemen?

We eten elke dag 3 keer, of vaker met tussendoortjes. We eten, kauwen een paar keer en slikken het door. Soms, in alle drukte eet je bijna ongemerkt, zonder aandacht omdat je bezig bent met de krant, je mobiel, kinderen die aandacht vragen of je eet met je blik op de computer tijdens je werk. Is zomaar ineens je bord leeg! Iedereen heeft wel een eetgewoonte, een ritme ontwikkeld in hoe we kauwen en hoe vaak we kauwen voor we doorslikken. Je doet het eigenlijk meestal op gevoel en niet bewust.

Hoe kauw jij eigenlijk?

Herken jij je hierin? Dan is het misschien een goed idee om eens even de rust te nemen en te observeren hoe je eet. Door met aandacht te eten kan je ontdekken of je wel of niet voldoende kauwt voor je doorslikt. Je zou 20 tot 30 keer moeten kauwen voor het voedsel goed is vermengd met het speeksel en klein genoeg is voor een goede spijsvertering. Orthomoleculair therapeut, Janneke de Boer schreef hier al eens deze blog over met de alleszeggende titel 'De shit begint in de mond'.

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Door je voedsel goed te kauwen zet je een goede eerste stap in de spijsvertering. De spijsvertering begint dus al in de mond. Je helpt met goed kauwen je maag en darmstelsel om de spijsvertering vlot te laten verlopen. Dat betekent betere opname van voedingsstoffen en het voorkomt (of verhelpt) opgeblazen gevoel, verstopping en wat al niet meer. Maar er is meer, goed kauwen zorgt voor een beter werkend brein (waarover binnenkort meer), aanmaak van botweefsel en sterke spieren in de mond. Om goed te kunnen kauwen heb je een gezonde mond en sterk gebit nodig en dan komen we weer bij mondhygiëne en een regelmatige controle bij de tandarts of mondhygiënist. Draag je een prothese of kunstgebit, dan is het belangrijk dat deze goed past, comfortabel zit en je er goed mee kunt kauwen.

We eten meer zacht voedsel

Tegenwoordig is ons voedsel zachter dan het oorspronkelijke oervoedsel waarop we moesten knagen en kauwen. Denk maar aan alle gekookte stamp- en stoofpotjes, yoghurtjes, zachte broodjes en alle potjes, pakjes en kant en klaar voedsel wat de westerse pot vaak schaft. Tip, 'eet' je vloeibaar voedsel, zoals soep en superfoodsmoothies, slik het niet meteen door maar laat het even door je mond walsen zodat het voedsel zich goed kan mengen met het speeksel. Dat helpt je spijsvertering al een heel eind. 

Kauwproblemen

Er kunnen om verschillende redenen problemen ontstaan met kauwen, meestal tijdelijk na b.v. een behandeling bij de tandarts of kaakchirurg. Maar kauwproblemen kunnen ook langdurig zijn, zoals bij een afwijking in de mond of een chronische ziekte. Wil je meer weten en wat je wellicht kan helpen? Lees dan deze kennispagina over kauwproblemen van Louise Witteman, waar zij dieper in gaat op kauwproblemen. 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform