Ingediend door admin-systeembeheer op vr, 10/15/2021 - 11:01

Qi en bloed van invloed op je gebit en tandvlees

“Je bent wat je eet”

Dat je bent wat je eet, heeft vanuit de Chinese 5 elementenvoedingsleer onder andere te maken met Qi en bloed.
Deze 2 belangrijke voeders van je lichaam en vitaliteit zijn onder andere afhankelijk van je voeding. Dat klinkt nog allemaal wat vaag want wat is qi en waarom is je bloed afhankelijk van je voeding.

Qi (ook wel Chi of Ki genoemd) en bloed zijn belangrijk voor het voeden van je lichaam in de breedste zin.
Beide zijn ook nog eens afhankelijk van elkaar voor een goede werking. En beide heb je nodig om je tandvlees en gebit goed gevoed te houden.

Qi wordt vertaald als levensenergie, bloed heeft dezelfde kwaliteit.


Qi en bloed zijn 2 voeders in je lichaam die zorgen voor onder andere vitaliteit. Het bloed in je lichaam kan niet stromen zonder kracht van Qi en het hart. Beide stromen door heel je lichaam en alle weefsels, zintuigen, organen. Alles in je lichaam wordt gevoed door het qi en bloed. En het qi heeft bloed nodig om zich te verplaatsen. Het is een yang en yin samenspel voor een goed eindresultaat.

Bloed voedt en bevochtigt alles in je lichaam. Bloed zorgt voor je haar dat glanst, je huid, het bevochtigt en voedt je zintuigen. Je weefsels, organen, zintuigen worden ermee gevoed. En je gebit is een vorm van weefsel.
Het bloed en qi stromen door je lichaam, door je meridianen om alles in je lichaam te voeden, waaronder ook je gebit en tandvlees.
Er zijn een aantal organen betrokken bij het proces van het bloed, toch is het de milt en de spijsverteringscyclus wat belangrijk is voor het qi en bloed. Hoe het met je spijsvertering gesteld is komt tot uiting in je tong. De Tongdiagnose wordt ook gebruikt om onder andere een beeld te krijgen hoe het met je spijsvertering gesteld is.

De milt

De milt zegt je misschien niet meteen zoveel, toch is het de milt die in de Traditionele Chinese geneeswijze een grote waarde heeft.
Zoals beschreven in de elementenleer heeft elk orgaan wel een aantal dingen die de werking kunnen beïnvloeden.
Voor de milt is je voeding belangrijk. Wat ontbijt je, wat is je lunch, je diner. Pieker je veel. Hoe is je nachtrust. Zit je lang achter de computer of studeer je lange tijden achter elkaar.

Te veel piekeren, lange tijden achter de computer, voeding die niet bij je lichaamsconstitutie past, vochtigheid en koude is wat de milt en de spijsvertering geen goed doen.

Tip; de orgaantijd van de milt is in de ochtend, dat is de reden dat je ontbijt een belangrijke bron is voor het voeden van Qi en bloed.

Wat heb jij nodig voor jouw vitaliteit?

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn