Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Wat te doen bij een nabloeding? | Tandarts.nl

Na chirurgische tandheelkundige ingrepen kan een nabloeding ontstaan. Denk hierbij aan het trekken van een tand of kies, maar ook aan het plaatsen van een implantaat of een tandvlees(flap)operatie. Een klein beetje bloed vermengt zich na een dergelijke ingreep met uw speeksel waardoor het soms erger kan lijken dan het is. Vaak komt het voor dat het speeksel donkere gestolde donkere bloedrestjes bevat, dit is niet gelijk verontrustend.

Mocht echter de hoeveelheid bloed in het speeksel toenemen en is het bloed van een lichtere rode kleur dan zou dat op een nieuwe bloeding kunnen wijzen. Een verdoving bevat adrenaline wat een vaatvernauwende stof is en de vaatwerwijding die optreedt na het uitwerken van de verdoving kan op dat moment ook een korte tijd een nabloeding geven.

Wat kunt u zelf doen aan een nabloeding?

  • Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit zeker dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u hierna niet hard met water spoelt of de wond met hard voedsel beschadigt, hierdoor zou de bloeding weer kunnen beginnen.
  • Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed heeft ingeslikt.
  • Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met de behandelend tandarts, arts of polikliniek, er kan dan opnieuw gehecht worden om de bloeding te stelpen.

Hoe u zelf een nabloeding zoveel mogelijk kunt voorkomen

Zoals eerder gezegd kunt u een nabloeding na het trekken van een kies het beste voorkomen door een half uur na de behandeling stevig dicht te blijven bijten op het gaasje dat door uw tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat u hard voedsel en al te warme of koude dranken en spijzen vermijdt. Stop tijdelijk met roken, het liefst al enkele dagen voor de behandeling en het gebruik de eerste 24 uur geen alcoholische dranken. Probeert u bij het tandenpoetsen de wond zelf te vermijden en de tanden en kiezen naast de wond alleen héél voorzichtig poetsen.

Informeer uw tandarts

Verder is het belangrijk dat u voordat u chirurgische ingreep altijd uw tandarts op de hoogte brengt van de medicijnen die u gebruikt en van ziektes die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken! Voorbeelden van medicijnen die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Plavix, Marcoumar en Sintrom. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn Hemofilie A/B en bloedplaatjesstoornissen.

Auteur: JW Vaartjes

Deze informatie en/of conclusies zijn gebaseerd op de mening van de auteur, welke weer gebaseerd zijn op de huidige stand der wetenschap.

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?